Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finansmannen köper 500 lunch- lådor – delar ut till vårdpersonal

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN LÖF
Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Både restaurangbranschen och vården drabbas hårt när coronakrisen nu har brett ut sig över världen.

Då väljer finansmannen Sven Hagströmer att köpa 500 matportioner av krögaren Pontus Frithiof för att skänka till vårdpersonalen på Karolinska universitetssjukhuset. 

– Det är våra hjältar verkligen, de är fantastiska, säger Sven Hagströmer.

Det är flera branscher som drabbas hårt i och med coronavirusets spridning. Bland annat vittnar krog- och restaurangbranschen om den ekonomiska förlusten då allt färre besökare kommer. Även trycket på vården ökar stort då fler människor är i behov av vård. 

Därför väljer nu finansmannen Sven Hagströmer att köpa 500 matportioner av krögaren Pontus Frithiof för att sedan skänka till vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och i Huddinge.

– Jag tänkte på alla stackars restauranger och all stackars vårdpersonal. Så jag tyckte att det var ganska givet att Pontus som jag känner väl, skulle kunna göra det här, det är win win för alla, säger finansmannen.

”De får inte bli några offerlamm”

Under måndagen kommer initiativet påbörjas att dela ut lunchlådor till vårdpersonalen.

– De är våra hjältar verkligen, de är fantastiska, säger Sven Hagströmer.

Han berättar också att vännen och krögaren Pontus Frithiof uppskattade förslaget.

– Pontus blev jättejätteglad ! Han driver ju bland annat en restaurang ute på Arlanda, det är ju inte en käft där. 

Förutom att skänka matlådor till personal inom vården är Sven Hagströmer en av dem som aktivt jobbar med att få sjukhusmaterial från Kina till Sverige. 

Tillsammans med ett gäng näringslivsprofiler har investmentbolaget Creades, med John Hedberg i spetsen, slagit sig samman för att importera andningsmasker och skyddsutrustning. Till en början finansierades den ideella satsningen av Creades men ganska snabbt hade hela 15 miljoner kronor garanterats från en rad privatpersoner, bland annat Sven Hagströmer, Jens von Bahr och Karl Johan Persson.

– Vi har ju hållit på i en dryg vecka att försöka få fram sjukvårdsmaterial från Kina, med ansiktsmasker. Vi har fått hit 200 000 i dag. 100 000 kommer nästa vecka, säger Sven Hagströmer. 

– Vi måste vårda de anställda inom vården något enormt. Och sen de här 5000 som har anmält sig frivilligt, de får ju inte bli några offerlamm utan de måste skyddas enormt noga, säger han.

Sven Hagströmer i karantän

Sven Hagströmer befinner sig själv just ni karantän med hustrun Catarina Hagströmer eftersom han är över 70 år gammal och därmed i riskgruppen.

Han berättar att det båda varit hemma i två veckor nu.

– Vi tog det där på fullt allvar, vi såg vad som hade hänt i Kina. Och så är jag ganska aktiv på Twitter också där jag skäller på de här 40-talisterna som jag själv, vissa åker till Åre och smittar hela gänget, det är helt sanslöst, säger Sven Hagströmer.

”Vill du följa fler positiva nyheter – ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”Glada nyheter” 


Regionerna sänker kraven på vårdpersonalens skyddsutrustning och munskydd ska inte längre vara standard. Helt fel, menar överläkare Björn Olsen.