Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FHM:s plan: Så kan Sverige öppna igen

EU godkänner nya fabriker som ska producera vaccin.
FHM har skickat in en plan till regeringen om hur Sverige ska öppna igen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Planen inkluderar tre olika nivåer som är beroende på smittoläget.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Vaccinationerna ger hopp om att coronapandemins grepp om Sverige ska kunna släppa.

I tre scenarier beskriver Folkhälsomyndigheten hur samhället kan öppnas upp igen. 

Smittokurvan pekar uppåt på ett oroväckande sätt och myndigheterna har om och om igen inskärpt att restriktionerna måste följas.

– Inga stora påskfiranden, vädjade statsminister Stefan Löfven inför den stundande helgen.

Samtidigt: Någon gång ska Sverige öppna upp igen. Och planeringen för hur det ska gå till pågår på bland annat Folkhälsomyndigheten som förra måndagen skickade in ett underlag till regeringen, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om. 

– Vi är ganska säkra på att vi kommer att få ett bättre läge inom det närmsta halvåret i och med vaccinationerna, säger enhetschef Sara Byfors till tidningen.

I dokumentet beskrivs tre olika nivåer, som ett slags scenarier över vad som krävs för att restriktionerna ska kunna lyftas.

”I rapporten presenterar vi hur respektive områdes regleringar successivt kan lättas i ett stegvis förbättrat läge i smittspridning och belastning på hälso- och sjukvården”, skriver myndigheten i dokumentet som lämnats till socialdepartementet. 

Folkhälsomyndigheten har sammanställt hur många personer som kan samlas på respektive nivå
Foto: Folkhälsomyndigheten / Folkhälsomyndigheten

Nivå 3: Omöjligt att lätta upp

Den högsta nivån, nivå 3, är det läge vi nu befinner oss i. Smittspridningen är hög och vården mycket ansträngd.

Då måste åtta personer-regeln för offentliga sammankomster finnas kvar, liksom de övriga restriktioner som nu gäller. Regionalt kan det bli fråga om ännu hårdare regler för krogar och restauranger.

Nivå 2: Fritt fram att handla

I nivå 2 tänker sig Folkhälsomyndigheten att smittan går ner till en relativt låg nivå eller att antalet fall minskar i flera regioner. Då skulle också sjukvården klara trycket bättre.

Även då behöver många restriktioner finnas kvar.

– Man kanske kan tillåta fler i samma sällskap på restaurang och sänka kraven på kvadratmeter per person i butiker, gym och andra inomhusmiljöer. Det finns också ett maxtak på 500 personer för butiker, konsthallar och museer, som man skulle kunna ta bort. När det gäller allmänna sammankomster, där maxtaket är åtta, ser vi en stegvis justering som vi har föreslagit för regeringen, säger Sara Byfors till DN.

Dessutom kan man höja antalet tillåtna deltagare vid privata sammankomster och utöka öppettiderna för serveringsställen. 

Nivå 1: Få smittade

På den lägsta nivån förekommer fortfarande mindre utbrott. Men antalet smittade är lågt och sjukvården har goda förutsättningar att klara av såväl covid- som vanlig vård.

Då kommer restauranger kunna ha öppet som vanligt och regler för affärer samt fritids- och kulturverksamheter kan tas bort. Likaså behövs i det här scenariot inga begränsningar för kollektivtrafiken.

Men det innebär inte att det blir fritt fram för exempelvis stora inomhuskonserter.

– Vi tror att vi kommer att behöva reglera den typen av evenemang under ganska lång tid framåt. Det kommer att vara möjligt att ha större arrangemang men kanske inte 30 000 människor tillsammans i en trång lokal, säger hon.

Fortsatt hemarbete

Rekommendationen om att jobba hemma kommer att ligga kvar fram till sommaren. Framåt hösten kan det komma att lättas upp så att man delvis kan vara på arbetsplatsen, enligt Sara Byfors.

Den stora frågan är förstås när vi kommer att nå de olika nivåerna. Folkhälsomyndigheten har inte definierat några konkreta nivåer för exempelvis incidenstal, utan skriver: 

”... det är en sammanvägd bedömning baserad på läget regionalt och nationellt utifrån nedan kriterier.” 

Sara Byfors säger till DN att det är omöjligt att avgöra när det kan ske och lyfter att det beror faktorer som vaccinutrullningen, läget i vården och hur de olika virusvarianterna sprids.

– Vaccinationerna kommer göra att vi rör oss från nivå tre ner till nivå ett. Men det finns fortfarande inte full kunskap om hur vaccineringen skyddar mot smittspridning och vi vet heller inte när olika grupper är färdigvaccinerade, säger Sara Byfors till DN.

Lena Hallengren, S, om nedtrappning

Socialminister Lena Hallengren skriver i en kommentar till Expressen:

Regeringen har en nära dialog med Folkhälsomyndigheten om smittspridningens utveckling samt om hur, och när, en nedtrappning av restriktioner kan bli aktuellt. I rapporten framgår att det krävs att hälso- och sjukvården har goda förutsättningar att hantera all vård och att det är låg smittspridning av covid-19 samt att det är få personer med covid-19 som behöver sjukhusvård.

Regeringen strävar efter att Sverige vid ett bättre epidemiologisk läge i så stor utsträckning som möjligt ska kunna återgå till vår vanliga vardag. En nedtrappning av restriktioner måste dock ske successivt, under kontrollerade former och ta hänsyn till vilka åtgärder som har störst effekt för att minska smittspridningen. Vi har redan infört nya riktlinjer för de som bor på äldreboende eftersom vaccinationstäckningen ökat där. Givetvis vill vi införa lättnader även för andra i takt med att vaccinationstäckningen stiger, men där är vi inte ännu. Att återgå till närundervisning på heltid för alla barn och unga är en prioriterad fråga. Barn mår bäst och lär sig bäst när de är i skolan.

Nya vapnet mot covid-19 i väntan på vaccin

Ska skydda både mot viruset och mutationer.