FHM slutar rekommendera antikroppstester

Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus, svarar på varför antikroppstestet kan visa negativt trots att man har blivit vaccinerad.
Blodprover som matas in för att analyseras för antikroppar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndigheten ändrade sina rekommendationer i måndags.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN

Sedan i somras har antikroppstester använts i stor skala. 

Men nu ändrar Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer till regionerna, så att regionerna inte behöver erbjuda antikroppstester brett. 

Bara en region, Kalmar, har hittills gått ut med att de ändrar sina rekommendationer. 

I somras fick regionerna i uppdrag av Folkhälsomyndigheten att erbjuda antikroppstester brett. Den 25 februari ändrades den rekommendationen, och nu rekommenderar inte myndigheten alla regioner att erbjuda testet. 

Däremot kan testet användas när det bedöms behövas av vården, som för hjälp att säkerställa diagnos på en patient. 

– På individnivå är testningen fortsatt motiverad i de fall där det finns ett medicinskt behov av att väga in resultatet av ett antikroppstest i den fortsatta behandlingen av en patient, säger Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande. 

Regioner gör olika

Det här har fått region Kalmar att gå ut med att de inte kommer att erbjuda den breda allmänheten antikroppstester längre. I stället ska krutet läggas på vaccineringen, skriver de i ett pressmeddelande.  

Samtidigt meddelade region Västerbotten, samma dag som Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer kom, att de numera erbjuder hemtester för antikroppar. 

– Det är glädjande att vi återigen har ett brett erbjudande om antikroppstestning i Västerbotten och kan möta den efterfrågan som finns. Genom att provtagningen görs i hemmet blir det tillgängligt för fler invånare, utan att vårdens resurser belastas, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i ett pressmeddelande. 

Hemtester i Västerbotten kommer vara tillgängliga fram till och med sista maj, uppger regionen. 

Övriga regioner har inte kommunicerat om de nya rekommendationerna ändrar möjligheten till antikroppstester. 

Så vet du att det är pollen eller covid-19

Två symtom att vara uppmärksam på.