Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FHM: Saknas siffror för smittspridningen

Smittan i Köpenhamn dubbelt så hög som i Skåne
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Folkhälsomyndigheten har svårt att bedöma smittoläget vecka 21.

Anledningen är ett dataintrång mot myndigheten.

En databas stängdes ner i två dagar som en säkerhetsåtgärd – nu saknas fullständiga siffror.

Varje vecka brukar Folkhälsomyndigheten publicera en genomgång av smittoläget i landets alla regioner.

Men på grund av ett intrång i deras databas Sminet har de svårt att dra några slutsatser om hur utvecklingen gick förra veckan, skriver de i sin senaste veckorapport.

Myndigheten beslutade att stänga ner Sminet mellan 26 och 28 maj och det fullständiga antalet nya fall vecka 21 har inte publicerats.

Antalet bekräftade fall.
Foto: FHM
Antalet personer som får intensivvård.
Foto: FHM
Antalet provtagna personer.
Foto: FHM

Tegnell: Det går neråt

Utifrån de siffror som rapporterades in före intrånget – och statistik från Svenska intensivvårdsregistret – bedömer FHM ändå att saker går i rätt riktning. Antalet provtagna personer sjönk även.

Vid torsdagens presskonferens sa Anders Tegnell att det till och med kan bli aktuellt att häva vissa restriktioner tidigare än planerat.

– Visar det sig att vi når nivåerna snabbare än vi har tänkt oss kommer vi förstås ha en dialog med regeringen när det kan vara lämpligt att gå in i nästa nivå, sa statsepidemiologen.

I Sminet finns uppgifter om vilka som smittats med sjukdomar som hiv, salmonella och covid-19. Folkhälsomyndigheten tog allvarligt på intrånget. Saken utreds och det är inte känt om några känsliga uppgifter läckt ut.

Kort sammanfattning av statsepidemiolog Anders Tegnell om läget i samhället.