Ett första svenskt fall av omikron-varianten har bekräftats i Region Skåne. Detta efter att en person rest hem från Sydafrika, där varianten först hittades.
Enligt Andreas Bråve, tf avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, kan det finnas fler fall i Sverige.
– Man ska inte spekulera, men det är naturligtvis inte orimligt. Vi har resenärer som kommer från området. En del, om man har otur, har plockat med sig covid där de var, säger han.
I fredags införde Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer för alla som reser till Sverige från södra Afrika. Det handlar om att covidtesta sig vid ankomst, ta ett ytterligare test efter fem dagar och att stanna hemma i sju dagar.
Prover från positiva resenärer skickas på sekvensering. Det gäller också för en stor andel av de positiva tester som inte är kopplade till resor, enligt Andreas Bråve.
– Vi har en ganska omfattande övervakning på plats. Det möjliggör att vi med stor sannolikhet plockar upp om det kommer fler fall.
”Vi har inte mer kunskap”
Omikron har klassats som en ”orosvariant” av WHO. Den tros kombinera mutationer från alfa-, beta- och deltasorterna.
Folkhälsomyndigheten håller koll på utvecklingen i de länder som rapporterat fall. Än så länge är det dock för tidigt att dra slutsatser om mutationens smittsamhet, enligt Andreas Bråve.
I det instämmer också Helena Hervius Askling, vaccinforskare och överläkare i infektionssjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset.
– De rapporter man har nu är om hur viruset är konstruerat, och att det kan vara mer smittsamt. Men vi har inte all kunskap och vi kan inte agera innan vi har den kunskapen vi behöver, säger hon.
Att mutationen uppstått var väntat. Eftersom många ännu är ovaccinerade får viruset fortsatt möjlighet att spridas och utveckla nya mutationer.
– Det finns många experter som jobbar dygnet runt nu för att klarlägga vilken betydelse det här har. Men det finns ingen anledning till oro eller panik i nuläget, säger Helena Hervius Askling.
”Har skett en massiv spridning”
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, anser att världen varit snabb på att larma om omikron. Nästan alla fall har kopplats till resor i södra Afrika, vilket tyder på att testningen kom i gång kort efter att spridningen tog fart.
– Jag tror inte att den funnits här särskilt länge, men att det har skett en massiv spridning under den senaste veckan. Det är nog ganska tydligt att så har skett över stora delar av världen.
Den snabba spridningen kan bero på att mutationen uppstod på en plats där folk lever tätbefolkat och dit många reser. Alltså behöver det inte säga något om smittsamhet, enligt Dillner.
Viktigast nu är att försöka stoppa inflödet av smitta genom smittskydd, testning och regional smittspårning.
– Jag hoppas verkligen att rekommendationerna för resande efterföljs. Då kan smittskydden ha en rimlig möjlighet att få stopp på den import som sker.
Helena Hervius Askling trycker samtidigt på vikten av att fortsätta bygga upp skyddet mot delta-varianten, som dominerar spridningen i Sverige.
– Där måste vi vaccinera många fler mycket fortare med dos tre, eftersom vaccinet inte biter lika bra på delta-varianten som ursprungsvarianten av viruset.