Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åldersgränsen ligger kvar för Astra Zeneca – yngre får annat vaccin

Åldersgränsen ligger kvar för Astra Zeneca – yngre får annat vaccin.
Anders Tegnell.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
De personer som fått en första dos av Astra Zenecas vaccin och är yngre än 65 år, ska få ett annat vaccin.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset.
Foto: DAVIDE BONALDO / DAVIDE BONALDO/SIPA USA SIPA USA
Virusforskaren Ali Mirazimi.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

De personer som fått en första dos av Astra Zenecas vaccin Vaxzevria och är yngre än 65 år, ska få ett annat vaccin.

Gruppen kommer nu få Pfizer eller Modernas vaccin – en kombination som det saknas stora studier på.  

– Teoretiskt borde det funka, eftersom de byggs på samma sätt, säger Ali Mirazimi, vaccinforskare.

Folkhälsomyndigheten meddelar på tisdagen att den grupp av personer som mottagit en första dos av Astra Zenecas vaccin nu kommer få ett annat vaccin. Totalt rör det sig om cirka 180 000 personer som är yngre än 65 år och mottagit en dos. 

Beskedet kommer efter larmet om sällsynta men allvarliga biverkningar som drabbat personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria. 

Folkhälsomyndigheten bedömer även att gruppen under 65 år fortsättningsvis ska rekommenderas ett annat vaccin.

Samtidigt bedömer både Folkhälsomyndigheten att Vaxzevria är effektivt för att förebygga covid-19 och minska svår sjukdom och dödsfall. Myndigheten kommer att fortsätta rekommendera vaccinet till personer som är äldre än 65 år. 

– Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande. 

Får Pfizer eller Modernas vaccin

För gruppen under 65 år som redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin så kommer de nu få en andra dos av något av mRNA-vaccinerna som godkänts. Gruppen, som mestadels består av hälso- och vårdpersonal, ska få vaccinet inom 12-15 veckor efter att de mottog en dos av Vaxzevria. 

I nuläget är Modernas respektive Pfizer Biontechs vaccin godkända mRNA-vaccin, även Curevacs vaccin baseras på tekniken – men det är inte godkänt för användning ännu.  

”Någon ytterligare påfyllnadsdos av mRNA-vaccin behövs inte.”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Ser inga ökade risker

Samtidigt medger Folkhälsomyndigheten att det ännu inte finns stora studier kring effektiviteten eller vilka eventuella biverkningar en kombination av vaccin skulle kunna medföra. I en icke-granskad studie som gjorts på möss med en kombination av vaccintyperna, så har man sett en ökad skyddseffekt. 

Myndigheten skriver att rekommendationen gäller tills vidare, men kan komma att ändras ”när mer data tillkommer”. Statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterar att myndigheten håller det för osannolikt att kombinationen av vaccin skulle resultera i nya biverkningar. 

– Man ska inte säga att ingenting någonsin kan hända, men teoretiskt är det svårt att förstå vad det skulle vara för någonting. När du väl vaccineras så får du ditt immunsvar, som liknar det man får efter genomgången infektion. Om du sedan vaccineras efter det, så skulle det vara som att vaccinera en person som redan haft sjukdomen och där har vi inte sett några kopplingar mellan genomgången sjukdom och biverkningar på något av vaccinen vi har i dag, säger han. 

Vaccinprofessorn Ali Mirazimi, som även är sakkunnig hos Folkhälsomyndigheten, tycker att det är rätt att fortsätta vaccinera med Vaxzevria för gruppen över 65 år. Samtidigt flaggar han för att Sverige går in på okänd terräng när det kommer till att mixa vaccinsorter.  

– Teoretiskt borde det funka, eftersom de byggs på samma sätt. Praktiskt vet vi väldigt lite, eftersom man inte gjort så någonstans, säger han och konstaterar att det inte finns något som pekar på att kombinationen skulle vara farlig.

– Men vi vet inte hur bra skyddet blir. Men data kommer tillkomma under tiden. Och är skyddet inte tillräckligt bra, då får man ta ytterligare en spruta av mRNA-vaccin.

Bergström: ”Hålla koll på flödet”

Richard Bergström meddelar att Sverige står redo att strypa inflödet av Vaxzevria så fort alla över 65 år är vaccinerade.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström berättar att när alla personer över 65 år har erbjudits vaccin så kommer tillflödet av Astra Zenecas vaccin till Sverige att strypas.

– Nu måste vi hålla koll på flödet så att det inte kommer leveranser hit som vi inte kommer använda. Jag vet inte exakt när det blir, det får vi räkna på, men det kan röra sig om några veckor eller en månad framöver. Ambitionen är att det inte blir några doser över. 

Kommer det gå att vrida på kranen igen, och åter få doser från Astra Zeneca?

– Ja i princip, med någon veckas varsel, säger han och konstaterar att de överblivna doserna kan användas i andra länder. 

EU-kommissionen har gjort upp med Pfizer Biontech om att snabba på leveranserna till EU. Ytterligare 50 miljoner doser kommer levereras till EU fram till halvårsskiftet