FHM: ”Nu är det dags att följa rekommendationerna”

Smittspridningen är hög i skolan och nu vill Folkhälsomyndigheten att man börjar testa elever som varit i nära kontakt med någon med konstaterad covid-19.
Britta Björkholm, chef för avdelningen för smittskydd och hälsoskydd vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Antalet fall av covid-19 per vecka i Sverige
Foto: Folkhälsomyndigheten

Trots att över en och en halv miljon personer har fått sin första vaccindos skenar smittspridningen i samhället – och belastningen på sjukvården närmar första vågens nivåer under våren 2020. 

– Belastningen på slutenvården gör att många regioner igen har ställt in angelägen vård för att klara av att hantera covid-19-patienter, säger Thomas Lindén, chefläkare vid Socialstyrelsen. 

Under förra veckan passerade antalet svenskar som fått sin första vaccindos en och en halv miljon. 

Trots detta ökar smittspridningen i samhället och belastningen på sjukvården närmar sig rekordnivåer. 

– Här har vi två motstående krafter. Vi har dels en stor smittspridning men vi har också en framgångsrik vaccination av de allra äldsta och sköraste individerna som leder till att färre avlider av covid, säger Britta Björkholm, chef för avdelningen för smittskydd och hälsoskydd vid Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.  

– Men det är fortfarande i storleksordningen 120 till 140 dödsfall per vecka. 

Britta Björkholm: ”Nu är det dags att följa rekommendationerna”

Nu vädjar Folkhälsomyndigheten på nytt om att följa uppmaningarna: testa sig och stanna hemma även vid milda symtom, vaccinera sig när erbjudandet kommer, tvätta händerna med tvål och vatten. 

– Igen, vi har ett otroligt allvarligt läge. Vi har en hög smittspridning. Det är nödvändigt att vi alla hjälps åt för att minska den här smittspridningen. Håll avstånd, tänkt på att hålla avstånd till dina kolleger på arbetsplatsen, undvik sociala träffar på fritiden, säger Britta Björkholm. 

Hon fortsätter:

– Nu är det dags att följa rekommendationerna.

Smittspridningen i skolan speglar den omfattande spridningen i samhället, enligt Folkhälsomyndigheten. Skolelever som inte har symtom, men som varit nära en smittad person bör testas för coronaviruset. Det anser Folkhälsomyndigheten

Antalet IVA-patienter på samma nivå som andra vågen

Den ökande smittspridningen syns tydligt i form av en ökad belastning hos sjukvården. 

386 personer med covid-19 vårdas just nu på IVA. Det rör sig om 63 procent av samtliga patienter på IVA. 

– Antalet patienter på IVA ligger nu på samma höga nivå som högsta noteringen under andra vågen som inföll den 6 januari, då 392 patienter var inlagda, säger Thomas Lindén, chefläkare vid Socialstyrelsen. 

Inklusive patienter som inte är sjuka i covid-19 så är det totalt 617 patienter som vårdas på IVA, 50 till 60 procent fler än vad som är normalt för den här tiden på året. 

– Belastningen av antalet patienter är högre än vad vi såg under andra vågen och det gör att belastningen av svårt sjuka patienter gör att vi sammantaget närmar oss den nivå vi såg under första vågen 2020, säger Thomas Lindén. 

Studie: Nyckeln för minskad smittorisk på flygplan

Tomma mittensäten minskade risken att exponeras med 23 till 57 procent, enligt en ny studie från USA.