Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FHM: Kan spridas i luften – i vissa fall

”Det finns ett stort mörkertal som måste tas på allvar”
Smittvägarna för covid-19 har varit en omdebatterad fråga sedan pandemins början.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sin syn på hur coronaviruset sprids.

Nu uppger de att viruset ”i vissa fall” kan spridas genom luften i dåligt ventilerade utrymmen.

– Folkhälsomyndigheten fick många frågor om ämnet och därför bedömde vi att ett förtydligande behövdes, säger Henrik Josephson, presstalesperson på FHM, till journalisten Emanuel Karlsten.

Smittvägarna för covid-19 har varit en omdebatterad fråga sedan pandemins början.

Flera experter har påpekat att det finns risk för att viruset överförs via aerosoler, pyttesmå droppar, medan Folkhälsomyndigheten och deras motsvarigheter i andra länder har sagt att det rör sig om en så kallad droppsmitta.

Omformulerar sig

Nu har FHM ändrat sig en aning. Journalisten Emanuel Karlsten uppmärksammar på sin blogg att myndigheten lagt till ett stycke om smittspridning på sin hemsida den 5 maj:

”Även om covid-19 inte räknas till de så kallade luftburna smittorna, där partiklar hänger kvar i luften under lång tid och där smittan kan färdas långa sträckor, kan det i vissa situationer finnas risk för smittspridning trots att man håller avstånd. En sådan situation kan vara vistelse med andra personer i trånga utrymmen med bristande ventilation”, skriver FHM.

Tidigare svarade de blankt nej på frågan:

Nej, covid-19 räknas inte som en luftburen smitta, stod det då.

Beskrivningen efter 5 maj.
Foto: FHM / FHM
Beskrivningen den 1 april
Foto: FHM / FHM

Presstjänsten bekräftar

Myndighetens presstjänst bekräftar för Karlsten att de lagt till formuleringen:

– Folkhälsomyndigheten fick många frågor om ämnet och därför bedömde vi att ett förtydligande behövdes. Ingen ändrad ståndpunkt, säger Henrik Josephson på Folkhälsomyndighetens presstjänst.

Expressen rapporterade om frågan om smittvägarna i april. Då sa aerosolexperten Jakob Löndahl, vid Lunds universitet, att mycket pekar på att viruset kan färdas flera meter i luften, även om viruset i huvudsak överförs via nära kontakter över tid.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell sa då att de inte ändrat sig från vad de ansåg förra våren, nämligen att viruset inte är luftburet.

Har Folkhälsomyndigheten ändrat sig något avseende luftburen smitta/aerosoler? Om man jämför med vad vi visste förra våren och nu. 

”Nej”, skrev Tegnell i ett mejl till Expressen.


Daniel Åhlin skriver om det experter trodde var omöjligt.