Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FHM: Beslut om andra dosen Astra Zeneca kommer

EU väntas inte förlänga kontakten med Astra Zeneca och Janssen.
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Astra Zenecas vaccin rekommenderas i nuläget endast till personer över 65 år.
Foto: DAVIDE BONALDO / DAVIDE BONALDO/SIPA USA SIPA USA

Besked om hur det blir för de under 65 år som fått en dos av Astra Zenecas vaccin kommer inom ett par dagar. 

Det säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till SVT: 

– Vi kommer ge ett besked i början på veckan, troligtvis på tisdag. 

Drygt 200 000 svenskar under 65 år har fått den första dosen av Astra Zenecas vaccin. Sedan 25 mars rekommenderas inte yngre personer vaccinet – men hur det ska bli för de som fick sin första spruta innan rekommendationen har hittills varit oklart. Folkhälsomyndigheten har sagt att besked kommer när det utretts ordentligt – men har inte kunnat lämna någon tidsplan för när det kan ske. 

Nu säger Folkhälsomyndigheten att besked kommer ”i början på veckan”. 

Tyskland och Frankrike blandar vaccin

Flera andra länder som också har infört rekommendationer att inte ge det till yngre personer står inför samma dilemma. Finland, som har samma åldersgräns som Sverige, har fortfarande inte lämnat besked i frågan. 

Både Frankrike och Tyskland har meddelat att de som är yngre än rekommendationen hos dem och redan fått en första dos med Astra Zeneca kommer att få sin andra dos med mRNA-vaccin, som Pfizers eller Modernas vaccin.

Inte klarlagt med hälsorisker 

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att det kan bli aktuellt att börja om och ta två doser av ett annat vaccin, så att man sammanlagt tar tre doser. Hur det ser ut med hälsorisker om man beslutar sig för att blanda vaccin är än så länge inte klarlagt säger Sara Byfors. 

– Det finns inte så många studier som har tittat på att blanda vaccin, det är ju inte det man gör inför ett godkännande. Men vi tittar på det som finns och kommer så klart bedöma den risken, säger hon till SVT.

Både europeiska läkemedelsmyndigheten och världshälsoorganisationen WHO menar att nyttan med Astra Zenecas vaccin överväger riskerna. 

Patienter vägrar Astra – sjukhuset tvingas slänga doser

Maria Taranger, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset berättar att man tvingats slänga doser på grund av att vissa tackar nej till Astra Zenecas vaccin.