Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Femton äldre fick fel vaccinspruta

Prognoserna för vaccinleveranserna minskar.
Vaccinering i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinationsföretaget Svea Vaccin har gett fel vaccin till 15 äldre personer i Borås och Göteborg. Det är personer över 65 år som fått vaccinet från Astra Zeneca, trots att det går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccinet.

– Anledningen är att man inte velat kasta vaccin som någon annan kan ha, säger Svea Vaccins vd Ridha Hadfi till journalisten Emanuel Karlsten.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ska Astras vaccin inte ges till personer över 65 år, eftersom det fortfarande saknas tillräckliga data om hur effektivt vaccinet skyddar mot svår covid-19-sjukdom bland äldre.

– Vi ser allvarligt på det här och ser nu till att de har uppdaterade rutiner och ser till att alla medarbetare är uppdaterade om vad som gäller, säger Kristine Rygge, Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare till Karlsten.

Ridha Hadfi uppger att alla som fått det felaktiga vaccinet kommer att kontaktas och erbjudas Pfizers vaccin i den andra dosen. Västra Götalands vaccinsamordnare säger att det inte är farligt att få vaccin av olika sorter.

Någon åtgärd mot Svea vaccin är inte aktuellt.

Se mer:

Forskaren Matti Sällbergs glädje: ”Så stort det kan bli”