Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färre döda, börsrekyl – och lättade restriktioner

Snart har Stockholm nått piken för coronaviruset, enligt tidigare statsepidemiologen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen väntas tillkännage lättade restriktioner på måndagskvällen.Foto: IDA GULDBAEK ARENTSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Här storhandlar folk i Wien i Österrike. Snart kommer invånarna kunna besöka även affärer som säljer annat än mat, då landet vill lätta på sina restriktioner.Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Här möts skandinaver som suttit strandade i Peru av anhöriga på Kastrup.Foto: CLAUS BECH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Uteservering i Malmö i helgen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Europa andas försiktig optimism igen.

Flera länder, som Italien och Spanien, har redovisat allt lägre dödssiffror flera dagar i rad.

Börsen stiger – och Österrike och Danmark lättar på sina restriktioner.

Globalt sett har närmare 1,3 miljoner personer konstaterats smittade av coronaviruset. Över 71 200 personer har dött.

Europa är hårt drabbat, särskilt Spanien och Italien. Men de senaste dygnen ser den tidigare så aggressiva utvecklingen ut att ha saktat av lite i de sydeuropeiska länderna.

På måndagen rapporterade Spanien 637 nya dödsoffer – den lägsta dödssiffran sen den 24 mars.

När Italien på söndagen rapporterade 525 nya dödsfall var det också den lägsta siffran på flera veckor, sen den 19 mars. Dock kom ett bakslag med 636 nya dödsfall på måndagen.

Låg dödlighet i Tyskland

Samtidigt har det i Europas största ekonomi Tyskland rapporterats om förhållandevis få dödsfall. Där har hittills 1 612 personer dött, jämfört med totalt 13 169 i Spanien och 16 523 i Italien. Det ger en dödlighet på 1,6 procent – betydligt lägre än grannarna i söder.

Och det finns flera förklaringar till detta. Det skriver New York Times, som har gjort en djupdykning i coronasituationen i Tyskland.

En förklaring är att det var relativt unga och friska personer, som varit på skidsemester i Italien eller Österrike, som först smittades. En annan förklaring är att Tyskland har utfört en omfattande mängd tester, vilket innebär att fler personer med inga eller milda symtom fångas upp.

– Att testa och spåra är strategin som var framgångsrik i Sydkorea så vi har försökt lära från det, säger professor Hendrik Streeck, chef över institutet för virologi vid universitetssjukhuset i Bonn, till New York Times.

Utöver det har Tyskland en väl utbyggd sjukvård, med bland annat många intensivvårdsplatser.

– Vi har så mycket kapacitet nu att vi tar emot patienter från Italien, Spanien och Frankrike, säger Susanne Herold, specialist på lunginfektioner på universitetssjukhuset i Giessen, till New York Times.

Lättade restriktioner i Österrike och Danmark

Att virusets framfart på flera håll har saktat in väcker hopp om att strikta riktlinjer och förbud om social distansering nu har gett effekt.

Bland annat vill Österrike och Danmark lätta på sina restriktioner.

På tisdag nästa vecka kan mindre affärer få öppna i Österrike, och senare även köpcentrum. I Danmark säger statsminister Mette Frederiksen att landets förskolor och skolorna för de yngsta eleverna – klass 0-5 – kommer att öppna igen den 15 april. 

– Det är en kontrollerad öppning. Men alla ska fortsätta hålla avstånd och undvika att träffa för många människor, säger Mette Frederiksen under en pressträff.

Rekyl på börsen i Europa

Den försiktiga optimismen syns på börsen, som rekylerade under måndagen.

Stockholmsbörsen stängde på plus 4,1 procent. I Frankfurt stängde DAX på 5,8 procent och även börserna Frankrike, Storbritannien och övriga Norden visar röna siffror.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Se den nya dokumentärserie om hur Coronakrisen drabbar näringslivet.