Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får toppjobb av kusinen efter rasistiskt uttalande

Stephen Huffman är ny hälsoansvarig i Ohio. Tidigare mötte han stor kritik efter ett rasistiskt uttalande om svarta och covid-19.
Foto: Skärmdump / Twitter
Vaccineringslokal i New York.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vaccineringslokal i New York.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stephen Huffman utlöste en kritikstorm när han frågade om svarta människor drabbades hårdare av covid-19 på grund av deras ”bristfälliga hygien”.

Nu har han blivit utsedd till hälsoansvarig i Ohio – av sin kusin.

Angela Dawson, som då satt som direktör för Ohios avdelning för ”Minority health”, slog genast bort Stephen Huffmans påstående, som hon ansåg inte stämde överens med vad de visste om coronaviruset.

–Jag förstår att afroamerikaner i högre utsträckning är mer mottagliga för att dö på grund av covid-19. Men varför får de inte covid-19 i högre utsträckning?, frågade Huffman. 

– Kan det vara för att afroamerikaner eller den färgade populationen inte tvättar sina händer så ofta som andra grupper? Eller använder mask? Eller inte distanserar sig socialt? Kan det vara därför de drabbas i högre utsträckning? 

Bad om ursäkt – nu hälsoansvarig

Kritiken lät inte vänta på sig – och den kom från alla håll. Det kom också snabbt en ursäkt från Huffman.

Men ett halvår efter att han ställt frågan, som beskrivs som rasistisk, är Stephen Huffman tillbaka.

Nu har han blivit utsedd till hälsoansvarig i Ohio. Utnämnandet kommer från hans kusin Matt Huffman, ordförande i senaten i Ohio.

– Som en av få läkare i denna lagstiftande församling är jag stolt över att bli ansvarig för Ohios hälsokommitté, säger Stephen Huffman i ett uttalande till CNN

Han medger också att han ställde en ”klumpigt formulerad” fråga som sårade många människor.

– Jag bad omedelbart om ursäkt och har arbetat för att hjälpa de jag sårat. 

”Gör honom okvalificerad” 

Demokraten Catherine Ingram, senator i Ohio, är kritisk.

– Senator Huffman har visat att han inte kan se hälsoproblem hos svarta Ohiobor på ett opartiskt och faktabaserat sätt, det gör honom okvalificerad att fungera som ordförande för kommittén. 

Se också:

Arrangerad efter månader utan covid-spridning i samhället