Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falskt rykte gav extremt hög frånvaro i skolorna

”Vi har varit väldigt tydliga med att man ska gå i skolan om man är frisk. Vi har skolplikt”, säger Jenny Stanser, grundskolechef.
Foto: Monika Nilsson Lysell / LT
Skolorna i Södertälje var extremt hög efter falska rykten om smitta och stängda skolor. Här Ronnaskolan i Södertälje.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Här är coronanyheter från landet runt.

”I vissa fall har man inte förstått att skolan är öppen” – extremt hög frånvaro i Södertäljes skolor

Falska rykten om smitta och stängda skolor, och korttidspermitterade vuxna, gör att frånvaron i de kommunala grundskolorna fortsätter vara extremt hög.

– Vi har varit väldigt tydliga med att man ska gå i skolan om man är frisk. Vi har skolplikt, säger Jenny Stanser, grundskolechef.

På tisdagen var 39 procent av eleverna vid de kommunala skolorna frånvarande

Läs mer på LT.se  

Här sprider eleverna sång och glädje till äldre: ”Det bästa är att alla blir så glada”

Flera elever från Freinetskolan Hugin samlades på äldreboendet Wallinskas innergård - för att sjunga för de som just nu inte får några besök från nära och kära, skriver Norrtelje Tidning. En av dessa var Stella Hugosson:

– Vi hjälper de gamla som inte har så mycket att göra just nu, det behöver peppas och därför sjunger vi för dem, säger hon.

Läs mer på Norrtelje Tidning 

Coronasmitta på äldreboende i Sundsvall: ”Lite rädd för vart vi är på väg”

Coronaviruset har nått ett äldreboende i Sundsvalls kommun. En äldre person som även har en annan sjukdomsbild har smittats av covid-19.

– Än vet jag inte hur långt man har kommit med smittspårningen, säger socialtjänstens tillförordnade förvaltningsdirektör Annika Backström.

Enligt smittskyddsläkare Hans Boman är den smittade Sundsvallsbon inte den enda åldringen som har smittats på boenden i länet.

– Vi har ett antal fall, säger han.

Hur många personer det rör sig om och vilka boenden som är drabbade vill han inte gå in på.

Läs mer på St.nu 

Yogaklasser flyttar ut på nätet i coronatider: ”Bra sätt att hålla i gång kroppen och hitta lugnet”

Oron för coronasmitta gör att många träningslokaler står tomma. Men i kristider är det särskilt viktigt att kunna ta hand om sig, menar yogainstruktörerna Elisabeth Nilsson och Erik Bergendahl som nu flyttar ut sina yogaklasser på nätet. Och responsen har inte låtit vänta på sig, skriver Nynäshamns Posten. 

Läs mer i Nynäshamnsposten 

107-årig Örebrokvinna tvingas byta hemtjänst mitt i coronatider: ”Tajmingen är extremt olycklig”

Med mindre än en månads varsel tvingas nu 140 äldre byta hemtjänst, mitt i rådande coronatider. Detta efter att Örebro kommun sagt upp avtalet med hemtjänstföretaget Betjäna staden.

Det är något som upprört både äldre och anhöriga.

– Min önskan och min vädjan är att kommunen väntar med det här tills coronan är över, säger Jane Viding, vars 107-åriga mamma är en av de som drabbas.

Läs mer på NA.se 

Restaurangerna har drabbats hårt av coronakrisen. Efendys foodcourt på Hälla i Västerås är ett av flera exempel.
Foto: Magnus Westberg / VLT

Hundratals jobb är i fara – Västerås hårt drabbat av coronakrisen: ”Värre för varje dag”

Företagens intäkter störtdyker, hundratals jobb är i fara och skatteintäkter på miljardbelopp går förlorade. Näringslivet i Västerås är ett av landets mest drabbade.

– Läget blir värre för varje dag. Det handlar om fallande intäkter, oro över att inte kunna behålla medarbetare och problem med produktion, säger Kristin Lahed, regionchef för Svenskt näringsliv i Västmanland.

Läs mer på VLT 

Blandade reaktioner i Åre efter Skistars beslut: ”Det här kan nog gynna sommarturismen”

Byn är nästintill tom på folk. Efter tisdagens besked om att Skistar nu stänger ner anläggningarna i Sverige kommer de närmaste veckorna bli lugna på fjälldestinationerna. Maria Stendotter, bosatt i Järpen strax utanför Åre, tycker beslutet att Skistar stänger liftsystemet är tråkigt men klokt.

– Det är väl min spontana reaktion. Annars ser jag inte så mycket positivt med det som händer i samhället just nu, säger hon till ÖP.

Läs mer på ÖP 

Präst från Delsbo i karantän i Bogotá: ”Vi vet väldigt lite om vad som kommer att hända”

Are Norrhava, präst och författare från Delsbo, sitter i karantän i en lägenhet i Bogotá, Colombia, på grund av coronaviruset. Han kom till Bogotá i Colombia den 27 februari i år på uppdrag av Kristna fredsrörelsen. Han är i landet som observatör och planen är att stanna ett år.

– Här råder total karantän och utegångsförbud till och med den 13 april, till att börja med, berättar han.

Läs mer på helahälsingland.se 

Dietistens kostråd till äldre: Boosta ditt immunförsvar, hitta proteinbomberna – och bakteriefällorna att akta sig för

Att äta bra är viktigt för hälsan och immunförsvaret. Ännu viktigare blir det för den som kommit upp i åren och kanske lever med en kronisk sjukdom, förklarar dietisten Anneli Steinholtz, från Falun.

Bra mat, säger hon, det är den mat som blir uppäten. Men det finns samtidigt en rad kostråd till äldre och sjuka, som inte bara handlar om vad man äter, utan även hur man äter. ”Ta inte några risker och ät mat som kanske inte är tjänlig.”

Läs mer på dt.se 

Bräcke kommun förbereder alternativ till hemtjänst – mobiliserar för att klara coronakrisen

I Bräcke var kommuntjänstemännen redan förberedda, eftersom pandemiplanen började ses över i slutet av januari. Nu förbereds ett tillfälligt centralt omvårdnadsboende, om hemtjänstpersonalen skulle drabbas av viruset.

– Det gav onekligen en viss mental beredskap. Det hjälpte oss nog att komma snabbare ur startblocken, konstaterar kommundirektören Bengt Flykt.

Läs mer i Länstidningen i Östersund 

Mängder av inställda rättegångar i Gävle till följd av corona – domstolen vill minimera smittorisken

Mer än hälften av alla rättegångar vid Gävle tingsrätt ställs in. Det innebär att det kan bli en lång väntan för den som vill få sin sak prövad i domstol, det skriver Arbetarbladet.

– Det är enbart på grund av den rådande coronaepidemin. Vi vill inte ha en massa människor i tingsrätten just nu, säger Anita Wallin Wiberg, myndighetschef på Gävle tingsrätt. 

Läs mer i Arbetarbladet 


https://datawrapper.dwcdn.net/QuxVN/4/