Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Få covidpatienter helt återställda efter ett år

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Intensivvårdsplatser på Helsingborgs sjukhus i början av pandemin.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN

Endast 29 procent av covidpatienterna som vårdats på sjukhus hade återhämtat sig helt efter ett år, enligt en ny brittisk studie. Forskarna varnar för att långtidscovid kan bli ett vanligt förekommande tillstånd.

Studien undersökte 2 300 inlagda patienter. Resultatet visar att kvinnorna löpte 33 procents högre risk än männen att inte bli helt återställda inom ett år.

Bland patienterna var det 58 procents mindre sannolikhet att de som vårdats i respirator hade återhämtat sig. De som led av fetma hade runt 50 procents mindre chans att tillfriskna helt inom ett år.

Oroväckande är att det var få nya som tillfrisknade under det andra halvåret. Efter fem månader hade 26 procent inte längre några men från sin sjukdomstid, men efter ett år hade den siffran bara stigit marginellt, till 28,9 procent.

– Att så få tillfrisknade mellan fem månader och ett år efter sjukhusinläggningen, sett till symtom, psykisk hälsa, träningskapacitet, organnedsättning och livskvalitet är slående, säger Rachel Evans vid National Institute for Health and Care Excellence (NICE), en av dem som har lett studien.

De vanligaste symtomen på långstidscovid som forskarna såg var trötthet, muskelvärk, sömnsvårigheter, mindre fysisk aktivitet och andfåddhet.

– Utan effektiva behandlingar kan långtidscovid komma att bli mycket utbrett, varnar Christopher Brightling vid University of Leicester.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Respiratory Medicine, men studien pågår fortfarande och kommer att fortsätta kartlägga patienternas hälsa.