Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertlarmet: Smittan kommer ta fart i vinter

Folkhälsomyndighetens tre smittspridningsscenarier inför hösten.
Emma Frans, doktor i epidemiologi vid Karolinska institutet.
Foto: JANERIK HENRSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL
Smittskyddsprofessor Jan Albert vid KI.
Foto: JANERIK HENRSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen är lägre i Sverige än i många andra länder just nu.

Men experterna Emma Frans, Jan Albert och Björn Olsen är överens – det kan komma ett uppsving under hösten.

– Jag är lite överraskad att det kommit ned på så låg nivå och att det faktiskt håller sig på så låg nivå, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Hittills har coronasiffrorna i Sverige inte rusat i väg på nytt.

Men det är fortfarande en stor osäkerhet om hur kylan kommer att påverka, säger Emma Frans, doktor i epidemiologi vid Karolinska institutet.

– Viruset kanske kommer bli säsongsbetonat efter hand. Men nu när det är nytt och det inte finns någon större immunitet så tror jag att det är ganska oklart. Det som händer på vintern dock är att vi tillbringar allt mer tid inomhus och det innebär att smittspridningen ökar. Så jag tror att vi kan förvänta oss en viss uppgång.

Torrheten i luften som kan avgöra

Smittskyddsprofessorn Jan Albert vid KI menar att smittspridningen riskerar att öka med kallare väder, eftersom vi värmer upp mer inomhus.

– Det är egentligen inte ute som smittspridningen sker. Men det finns en hel del vetenskapligt stöd för att torrare inomhusklimat gör att de här dropparna som bildas när man exempelvis hostar blir mindre och mer lättsvävande.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, är övertygad om att smittan kommer att öka i form av olika utbrott och kluster under vinterhalvåret.

– Alla coronavirus har ju en känd säsongsvariation, och det är möjligt att viruset är på väg in i en sådan efter en första introduktion. Då kommer vi se att det börjar puckla upp under vintrarna, lugna ner sig under sommaren, och så fortsätter det så, säger han och fortsätter:

– Inför vintern tror jag definitivt att vi kommer se en ökad mängd fall, men inte alls i närheten av det raseri som det var i våras.

Inte samma risk för import som i vintras

Flera länder har reserestriktioner kring områden med högre smittspridning. Emma Frans tror inte att ”importerade fall” kommer att påverka oss särskilt mycket i höst.

Främst eftersom man nu har bättre koll på var smittan finns, i kombination med att fler testas nu.

Det kan bli en allt större faktor, enligt Björn Olsen.

– Det där är en 10 000-kronorsfråga. Och jag tror inte att Sverige kan hålla sig från det, vi kommer inte kunna ha den här så kallat gynnsamma situationen särskilt länge, utan vi kommer att harmoniseras med de andra länderna runtomkring oss. Men även om det ökar i Spanien och Frankrike väldigt dramatiskt, så är det ju ändå inte i närheten av så mycket som det var i våras. 

Frans: Det stora frågetecknet

Förra veckan analyserades nästan 143 000 coronatester i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Av 14 397 antikroppstester i Stockholm förra veckan var 13 procent positiva. En ny studie från Danderyds sjukhus visar att fyra av fem som fått antikroppar behåller dem i minst fyra månader.

Emma Frans kallar immunitetsaspekten för ”det stora frågetecknet” just nu.

– Förut pratade man väldigt mycket om andelen immuna, det gör man inte längre. Men att det ändå verkar finnas en viss trötthet i att följa restriktionerna, att det nu varit mer trängsel i kollektivtrafiken, och det ändå inte gått upp snabbare. Det är svårt att förklara på ett annat sätt än att det också finns någon form av immunitet som nu hjälper oss.

Låg på sjukhus i 14 veckor i corona – får hjälp av rullator för att ta sig fram.