Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experternas råd om trängsel på stranden

”Är man kritisk måste man komma med vettiga alternativ”.
Tantolunden i Stockholm under onsdagen 24/6 2020.
Tantolunden.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Professor Agnes Wold.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

De senaste dagarna har bjudit på ett riktigt högsommarväder. 

Något som har lett till att allt fler människor samlas vid badstränder och i parker – något som får experterna att reagera.

– Man måste hela tiden tänka på att hålla avstånd till nya personer, säger Anders Tegnell. 

– Det är en väldig skillnad på trångt inomhus och trångt utomhus, säger Agnes Wold. 

Den senaste tidens supervärme har fått allt fler människor att samlas i allt större grupper runtom i landet, kring badplatser och i parker. 

Enligt Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, skiljer det sig så pass mycket mellan att vara inomhus och utomhus att hon inte ser några problem med att yngre personer samlas i större grupper – så länge de inte har kroppskontakt. 

– Det är en väldig skillnad på trångt inomhus och trångt utomhus. Naturligtvis, har du en fest med nära kroppskontakt så kan det ju sprida smittan även utomhus, men ligger du på en strand så är det ganska ofarligt, säger Agnes Wold.

Hon fortsätter:

– Det beror på hur man umgås med de man är med. Jag har väldigt svårt att tänka mig att olika gäng på en strand ska smitta mellan sig. Det är inte riktigt så den här smittan sprids, det är framför allt inomhus eller om du har kroppskontakt.

Tantolunden i Stockholm under onsdagen 24/6 2020.
Tantolunden uppifrån.

Tegnell: ”Jätteviktigt att man håller i det här”

Statsepidemiolog Anders Tegnell betonar vikten av att följa de rekommendationer som finns:

– Våra grundläggande rekommendationer gäller fortfarande. Man ska jättegärna vara ute, det är väldigt bra att vara ute, det är bra att vara ute och röra på sig, men man måste hela tiden tänka på att hålla avstånd till nya personer. 

På frågan om han upplever att vi är för slarviga när vi träffas utomhus svarar Tegnell: 

– Det får vi väl se, vi har inte sett några radikala skillnader i smittspridningen just nu, men det är jätteviktigt att man håller i det här och att man tänker på att ta sitt ansvar. Inte bara för sin egen skull utan inte minst för sin omgivning och nära och kära som är äldre.


Meteorologen: ”Upp mot dryga 30–33 grader”

Se mer:

Galet många badgäster – kommun utlyser nödläge efter strandkaos.