Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experternas coronalarm: ”Har fått ner USA på knä”

Före detta statsepidemiologen om Sveriges strategi och smittspridningen.
Experterna varnade för att coronaviruset nu börjar sprida sig snabbt igen i USA.Foto: SHUTTERSTOCK
Trump menar att de ökande siffrorna handlar om fler tester – inte fler fall.Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP/ TT

USA går på knäna på grund av covid-19.

Det säger dr Robert Redfield som är chef för CDC, USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

– Ett enda litet virus kommer troligtvis kosta oss sju biljoner dollar, säger Redfield i en kongressutfrågning, enligt CNN.

”Kommande veckorna blir kritiska”

Coronakrisen har tagit ny fart i USA. På tisdagen rapporterade sju delstater fler coronapatienter inlagda på sjukhus än någon gång tidigare. 25 delstater ser en ökning av antalet smittade sedan förra veckan. 

Samtidigt rapporteras 800 dödsfall i landet under det senaste dygnet. Det innebär att dödssiffrorna i USA vänt uppåt för första gången på nära tre veckor.

I en utfrågning i representanthuset varnar flera experter för att utvecklingen riskerar att skena igen, om inte nya restriktioner införs.

– De kommande veckorna blir kritiska för hur vi lyckas möta den ökning vi ser i bland annat Florida, Texas och Arizona, sa Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci.

Innan utfrågningen twittrade president Trump att antalet bekräftade fall ökar på grund av att USA testar så många människor – inte för att det handlar om en faktisk ökning. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1275510212384788480

Men enligt de experter som hördes i kongressen är orsaken att samhället har börjat öppna upp – och att den frivilliga sociala distanseringen inte fungerar lika effektivt. 

Räkna med en svår höst och vinter

Enligt Fauci handlar inte ökningen om en andra våg – landet är fortfarande mitt uppe i den första vågen – eftersom smitto- och dödstalen aldrig sjunkit till tillräckligt låga nivåer.

– Vi har en svår höst och vinter framför oss, där vi sannolikt kommer att behöva kämpa mot två luftvägssjukdomar, covid-19 och säsongsinfluensan.

I USA har nu 2,3 miljoner människor bekräftats smittade av coronaviruset. Nära 121 000 personer har dött.

– Covid-19 har fått vårt land att gå på knäna, säger Robert Redfield som är chef för CDC, USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.