Experterna: Tredje vågen blir den sista

600 000 doser i veckan • Då slutar Sverige köpa in Astra Zenecas vaccin • Nya fabriker ”up and running”.
Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet
Foto: ULF SIRBORN / KAROLINSKA INSTITUTET
Den tredje vågen kommer ta slut snart, bedömer två experter.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
Människor i solen i Vasaparken i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Den tredje vågen kommer ta slut snart, bedömer två experter. 

Och någon fjärde våg är inte att vänta efter sommaren. 

– Då borde vi ha ett betydande vaccinationsskydd, säger Joakim Dillner, professor vid Karolinska institutet. 

Efter månader av hög smittspridning kan en ljusning vara i sikte. Det nationella reproduktionstalet, r-talet, har tio dagar i rad legat under 1, enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar. Och myndigheten bedömer att antalet nya fall minskade med cirka 10 procent under förra veckan. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell har meddelat att det är för tidigt att tala om att utvecklingen är bruten. Men regeringen har nu gett myndigheten i uppdrag att ta fram en nationell plan för hur restriktionerna kan lättas upp. 

– Det är precis detta alla längtar efter och vill ha, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT. 

Går mot bättre tider

I slutet på veckan kom också beskedet att regeringen lägger fram ett förslag att höja publiktaket till 500 personer den 17 maj – om smittspridningen tillåter. 

För Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet, är det tydligt att vi går mot bättre tider. 

– Redan om en månad så kommer vi kunna se att siffrorna gått ner. Men det hänger på att folk fortsätter att följa rekommendationerna, säger han. 

Förutom följsamheten av rekommendationerna så pekar han ut vaccinationsutrullningen som avgörande för utvecklingen. 

– Vi ser redan nu en positiv effekt av vaccineringarna i en del länder respektive regioner, som hunnit längre i sin vaccinationsutrullning, säger han. 

Han får medhåll av Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, som pekar på utvecklingen i Israel. 

– Där började man se en effekt vid 40 procents vaccinationstäckning. När de var uppe i 60 procents täckning så försvann infektionen ganska snabbt, säger han. 

2,5 miljoner har fått sin första dos 

Hittills har 2,5 miljoner svenskar fått en första dos. Det utgör 29,3 procent av landets vuxna befolkning. Och nu ökar landets regioner vaccinationstakten

– Jag skulle tro att vi borde se en drastisk minskning i smittspridningen när man 60 når procents vaccinationstäckning med en första dos, säger Joakim Dillner och konstaterar:  

– Rullar vaccinationerna på i bra fart så har vi sett slutet på epidemin. 

Han lyfter även fram att den annalkande sommaren är gynnsam för utvecklingen. I fjol bedöms årstidsförändringen ha påverkat nedgången i smittspridningen. 

– På senare tid har det kommit formella systematiska analyser, som uppskattar att risken att smittas utomhus bara är 5 procent i jämförelse med risken att smittas inomhus. När vi både går mot sommar och samtidigt får hög vaccinationstäckning, så kommer viruset inte ha en chans, säger Joakim Dillner. 

Då kommer viruset inte ha en chans

Trots initiala farhågor kring flera av de nya virusvarianternas förmåga att undgå antikroppar, så bedömer Joakim Esbjörnsson-Klemendz inte att de kommer ställa till det. 

– Det har börjat komma preprints (ännu inte granskade studier reds. anm.) som talar för att vaccinerna är effektiva även mot de nya varianterna. Så min bedömning är att vi kommer se en väldigt positiv effekt av vaccinutrullningen, trots att olika varianter cirkulerar, säger han. 

Förutsatt att vaccinationsutrullningen fortgår som planerat, så bedömer Joakim Dillner att det inte blir någon fjärde våg i höst. 

– På hösten är vi visserligen tillbaka inomhus i högre utsträckning, men då borde vi ha ett betydande vaccinationsskydd. Jag tror inte att viruset kommer tillbaka då. Men det hänger även på att vi har åtgärder på plats som hindrar smittan från att ta sig in igen, säger han och lyfter fram restriktioner för inresande personer. 

Sveriges vaccinsamordnare: ”I värsta fall i år”.