Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experterna om misstänkta ”deltakron”-varianten

Värsta smittveckan hittills i Norrbotten • Vaccineringstakten påverkas inte
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Foto: Fotograf Ulf Sirborn / Pressbild Karolinska Institutet
Farshid Jalalvand, forskare i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet.
Foto: Saman Bakhtiari
Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.
Foto: SVEN LINDWALL

Den nya ”deltakron”-varianten bör hållas under uppsikt menar vissa forskare – andra säger att den kan vara ett laboratoriemisstag.

– Man behöver avvakta och se om det ger utslag epidemiologiskt, säger Farshid Jalalvand, forskare i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet.

25 fall av en misstänkt ny coronavariant har upptäckts på Cypern. Den är enligt forskaren som upptäckte varianten en sammanslagning av omikron och delta.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, uppger att det är praktiskt möjligt för att virus att slås ihop på det sättet.

”Det är ett av de sätt som Coronavirus förändrar sig, det kallas för rekombination, det vill säga en blandning av minst två olika virus som ger upphov till ett nytt virus”, skriver han i ett mejl.

Däremot finns det inga garantier för att så har skett i det här fallet.

”Det finns inga säkra belägg för att detta faktiskt är en ny variant ännu. Bara att avvakta och se om den är äkta eller som man säger i England, kanske ett laboratoriemisstag.”

Då oroar varianten

Varianten måste dock hållas under uppsikt, menar Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. Han konstaterar också att man bör dra öronen åt sig om varianten skulle börja stå för en betydande del av smittspridningen.

– Bara för att den är upptäckts är det inte detsamma som att det är något farligt, säger Joakim Dillner.

Farshid Jalalvand, forskare i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet, drar parallellen till tidigare varianter, som en förklaring till när en variant kan betraktas som farlig.

– Om du föreställer dig de varianter vi haft problem med: alfa, delta och omikron. När alfa kom såg vi en helt galen exponentiell smittspridning i Storbritannien, då tänkte vi ”okej, det här är att ta på allvar”. När delta kom såg vi en galen smittspridning i Indien, samma med omikron i Sydafrika, förklarar han.

– Man behöver avvakta och se om det ger utslag epidemiologiskt. Alltså om vi får flera fall av varianten.

Omikron dominerar – men indikation på mildare sjukdom