Experterna: Majoriteten sprider inte smittan vidare

Mikael Heyl, Christofer Kalajo och Anne Ekström berättar om tiden efter Covid-19.
Sveriges förre statsepidemiolog Johan Giesecke.
Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Majoriteten av de som är infekterade är inte smittsamma, anser Sveriges förre statsepidemiolog Johan Giesecke. 

Enligt Agnes Wold smittar bara två av tio personer. 

– Det kan bero på två saker, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi. 


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Experter har estimerat när coronatopparna ska komma – och många av prognoserna har varit fel. 

En av anledningarna till det är att det är svårt att förutse vilka som sprider coronaviruset. Enligt flera experter är det inte så enkelt som att alla infekterade är smittsamma.

– Det som kommer fram nu är att majoriteten av de som är smittade antagligen inte är smittsamma. Och det är jättesvårt att göra modeller för. När man gör modeller antar man att alla människor smittar i genomsnitt lika mycket, säger Johan Giesecke i SVT:s ”Morgonstudion”.

”Kan beror på två saker” 

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, håller med i det resonemanget. Hon säger att kunskapen är ”väletablerad”. Enligt Agnes Wold smittar 80 procent noll personer och 20 procent smittar många fler.

Statistik visar också risken att bli smittad av den du bor med är 20 procent – 40 om det är din partner. 

– Det kan bero på två saker: Att inte alla människor utsöndrar de här perfekta virusdropparna som på ett perfekt sätt andas in av andra människor. Det andra är att det är på mottagarsidan, att yngre människor har en medfödd immunitet. Då kan man kanske ha så bra försvar att man motar den här infektionen innan det hinner bli en infektion, säger Wold.

Majoriteten av de som är infekterade är inte smittsamma.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Superspridar-event

Smittskyddsprofessorn Jan Albert säger att det är en kombination mellan biologiska saker. Virusmängden är olika hög hos olika personer vid olika tillfällen. 

Enligt honom finns de som är extra smittsamma – men det finns också tillfällen som är extra smittsamma. Man pratar ofta om ”superspridar-events” och ”superspridar-personer”.

Men det är inget unikt för covid-19, säger Jan Albert: 

– Tittar man på 100 personer, hur många de i genomsnitt smittat, får man R-värdet. Går man in på individer, så är det så att merparten inte smittat någon. Någon har smittat enstaka och några få har smittat många. 

– Jag tror att det mer handlar om hur mycket de personerna de facto bidrar till smittspridningen. Det är få som inte alls är smittsamma om de skulle hamna nära någon annan när virusnivåerna toppar. Men för många blir det aldrig så. Virusnivåerna varierar dessutom både mellan personer och över tid.


Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Var fjärde svensk säger nej till vaccin – här är tre grupper med låg vaccinationsgrad.
Expressens reporter Niklas Svensson ställer frågor till statsepidemiolog Anders Tegnell.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.