Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna: Det behövs för att Sverige ska kunna öppna upp

Lättnader införs från första juni.
Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening.
Foto: SVERIGES LÄKARFÖRBUND
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Stefan Löfven (S), statsminister
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den första juni kommer en rad lättnader i restriktionerna att införas i Sverige.

Men beslutet kan komma för tidigt, menar överläkaren Johan Styrud. 

– Tittar man på hur det är på sjukhusen så vore det helt orimligt att öppna upp som det är nu, säger han till DN. 

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade under gårdagen att de aviserade utökningarna av deltagarantal på allmänna sammankomster skjuts framåt till den 1 juni på grund av smittläget. Då höjs bland annat deltagartaket för exempelvis publik på fotbollsmatcher till 500 personer, samtidigt utökas serveringstiderna för alkohol på krogen till 22.00. 

Förändringen gäller, förutsatt att inte ”något väldigt oförutsett händer”, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. 

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus, ledamot i Sveriges läkarförbund välkomnar att regeringen sköt fram ändringarna av publikantal. Men han ställer sig frågande till att det bara är två veckor framåt, och pekar på den höga smittspridning som finns i landet. 

– Ska man öppna upp första juni så måste siffrorna ha gått ner, både antalet nyinsjuknade i samhället och insjuknade som finns på sjukhusen, annars går det inte. Tittar man på hur det är på sjukhusen så vore det helt orimligt att öppna upp som det är nu, säger han till DN. 

”Finns inte på kartan”

Folkhälsomyndigheten har pekat på att den ökande vaccinationstäckningen, naturlig immunitet i befolkningen och årstidsvariationer – där sommaren väntas leda till minskad smittspridning – påverkar smittkurvan på ett positivt sätt. Björn Olsen, överläkare och professor i virussjukdomar, delar bilden, men varnar för att det inte är givet att utvecklingen blir densamma som i fjol.  

– Nu har vi en så enorm insådd av viruset i befolkningen så det är inte säkert att vi får en så stor effekt av vädret som vi fick i fjol, säger han i onsdagens SVT Morgonstudion.  

Björn Olsen bedömde i SVT Morgonstudion att rejäla lättnader i restriktionerna kan komma först framåt sensommaren. Han har tidigare pekat på skillnader mellan Sverige och länder som öppnat upp för större publiksiffror, och då lyft fram faktorer som högre vaccinationstäckning, ett mer utbyggt smittspårningsarbete och coronapass för inträde till arenor. 

– Tittar vi på grannländerna, så har exempelvis Danmark 10 000 personer på läktaren nu. Det finns inte på kartan här. Gör vi det i dag, så får vi se en ny peak direkt, säger han till SVT.

Hallengrens fel om smittan: ”Diffar inte så mycket”

Socialministerns fel om smittan.