Experterna: Då kan vi ha flockimmunitet

Professor i virologi menar corona kan bli ett säsongsvirus.
”Just nu tror jag att det här är slutpusten på pandemin, och att vi sen kommer att gå in i en endemisk fas”, säger Annika Linde, tidigare statsepidemiolog.
Foto: MAGNUS PEHRSSON/SMITTSKYDDSINSTITUTET
”Det är fortfarande hög smittspridning, men omikron är mycket mindre farlig än delta. Det är väldigt mycket färre som blir allvarligt sjuka”, säger professorn Tom Britton.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Omikron är den variant som nu dominerar i samhället i Sverige.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Omikron dominerar i samhället och sprider sig snabbt.

Men redan i slutet av februari kan smittan vända, enligt två experter.

– Efter alla februarilov så tror jag att den kommer att ligga väldigt lågt, och sen fortsätta att göra det, säger tidigare statsepidemiolog Annika Linde.

WHO har uppgett att coronapandemin i och med omikronvariantens hastiga framfart gått in i en ny fas, där man räknar med att minst 60 procent av Europas befolkning kommer att ha smittats av varianten till och med mars.

I Sverige smittas nu omkring 250 000 personer i veckan.

Men den nya fasen kan innebära slutet för pandemin.

Enligt Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet och som forskar om smittspridning, kommer vi inom kort att se omikron avta.

– Man kan inte hålla på så här hur länge som helst för då tar det slut med människor att smitta. Inom en månad bör det ha vänt neråt igen och troligtvis tidigare än så, säger han.

Även Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, tror att vi kommer kunna se smittspridningen trappa av under våren så länge ingenting inträffar som ställer situationen på sin spets.

– Så beter sig i princip alla epidemier som har spritt sig så här snabbt som omikron gör. Det far som en löpeld genom befolkningen och sen blir det alldeles tyst ett tag, säger hon.

”Verkar vara samma sak med omikron”

Vi kan komma att nå en flockimmunitet i samband med att smittkurvorna vänder neråt, förklarar Tom Britton.

Han menar att det är troligt att vi kanske redan i februari kan komma att uppnå flockimmunitet mot just omikronvarianten.

– Det går så snabbt nu. Det smittas kanske 100 000 människor om dagen. Då kommer vi att nå en flockimmunitet här någon gång i februari.

Enligt Annika Linde rör det sig om tillfällig flockimmunitet, snarare en än bestående immunitet.

– Om man tittar på de virussjukdomar som vi verkligen har flockimmunitet mot, då är det oföränderliga virus, säger hon och tillägger:

– Influensan får man om gång på gång, därför att den förändrar sig tillräckligt för att smita undan immuniteten sen blir den mildare. Det verkar vara samma sak med omikron. Så jag tror inte att man egentligen kan tala om en bestående flockimmunitet. En tillfällig möjligen.

”Ganska fria i höst”

Det är möjligt att vi snart övergår in i en endemisk fas där smittspridningen stabiliserats och viruset förhåller sig mer likt ett säsongsvirus, menar Annika Linde.

– Jag tror vi inom några veckor bör kunna börja leva normalt igen. Och sen att vi kommer vara ganska fria i höst. Det är min positiva bild utav det hela, och jag hoppas innerligt att jag har rätt, säger hon.

Om inga ytterligare allvarliga mutationer uppstår kommer coronaviruset sannolikt att bli mer som ett vanligt säsongsvirus, enligttror Annika Linde.

Även Folkhälsomyndigheten har under en pressträff meddelat att kulmen för smittan beräknas vara nådd någon gång under de närmaste veckorna.

Inge Waxin har vaccinerat sig sex gånger

Är ingen vaccinmotståndare – trots namnet • Vaccinerad mot covid-19, säsongsinfluensa och bältros.

Direktrapport: Coronaviruset