Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna avråder från att blanda vaccin

Beskedet: Då kan allmänheten börja erbjudas vaccin
Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.
Foto: SVEN LINDWALL
Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Boris Johnson.
Foto: LEON NEAL / AFP TT NYHETSBYRÅN

Den brittiska regeringen tillåter vården att blanda vaccin för patienterna, under särskilda omständigheter.

Flera experter avråder skarpt från tilltaget.

– Det finns ingen logik i att skita i de jättefina studier som gjort – och i stället använda vaccinet lite som man själv tycker, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.

På nyårsafton ändrade den brittiska regeringen vaccinationsriktlinjerna till landets vårdsystem. Den nya riktlinjen innebär att en person som fått en första dos av ett vaccinslag, kan få den andra dosen av ett annat, förutsatt att den första inte finns tillgänglig.

Anledningen till tilltaget är en oro över att patienter inte kommer få sina två doser inom det tidsintervall som är brukligt. Pfizers vaccin kräver exempelvis 21 dagar mellan doserna, för att immunsvaret ska maximeras.

Mary Ramsay, chef för vaccination vid Public Health England (PHE), motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten, försvarade tilltaget.

– Vi rekommenderar inte att blanda vaccin mot covid-19. Men det är bättre att ge en dos av ett annat slag än ingen alls, säger hon till Sky News. 

Simon Clarke, professor i cellulärmikrobiologi, menar att det är ett enormt vågspel.

– Det skulle kunna innebära att hela vaccinationsprogrammet fallerar. Det är helt oprövat, säger han till Sky news.

Svenska experter sluter upp i kritiken

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, är djupt kritisk till att blanda vaccinsorterna.

– Det finns ingen orsak till att blanda vaccin innan kliniska studier säger att det funkar och är säkert. Risken är att man ger vaccinkritiker vatten på kvarnen, för att man gör saker utan att veta varför.

– Massvaccineringen bygger på förtroende, säger Matti Sällberg.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.
Foto: SVEN LINDWALL

Sällberg tror emellertid att vi förr eller senare kommer att blanda vaccin i Sverige – men det förutsätter att studier gjort, som kan visa att det är säkert.

– Väldigt mycket som talar för att det inte skulle vara någon fara. Men det är bättre att ta det säkra före det osäkra, gör studierna först innan vi börjar använda det, säger han.

Borde inte inträffa i Sverige

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström vill inte kommentera risken med att blanda vaccin. Men han försäkrar att flödet och processen kommer göra att vaccin inte kommer behöva blandas.

– Det var till och med så, bland de första doserna som gavs under julhelgen, så stoppade man undan en dos i frysen – för säkerhets skull, säger Bergström.

Han menar att det heller inte är jättenoggrant att vaccineringen slaviskt följer det tidsintervall som producenterna angett.

– Du behöver inte ta det exakt på dagen.

Bergström vill inte kommentera om tilltaget skadar förtroendet för myndigheter och forskning. Men säger att vetenskapliga principer bör råda.

– Rent allmänt ska man ha evidens innan man rekommenderar något, säger han.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Farmaceut förstörde nästan 600 doser vaccin – med flit57 patienter vaccinerades med förstörda doserna