Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter: Vaccinen säkra för gravida

Statsepidemiolog Anders Tegnell: "Vill klargöra att gravida med riskfaktorer ska vaccineras"
90 000 gravida kvinnor ingick i studien.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
90 000 gravida kvinnor ingick i studien.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt experter finns det nu för första gången bevis på att det är säkert för gravida att vaccinera sig. 

Det kan rentav finnas fördelar att som gravid kvinna ta vaccin, enligt en ny studie, uppger Daily Mail.

Studier visar att gravida kvinnor som smittas med corona har en något högre risk att bli allvarligt sjuka. Risken att barnet föds för tidigt är dessutom två till tre gånger högre. 

Trots det tvekar en av fem kvinnor att vaccinera sig, har en studie på tusen kvinnor visat, rapporterar Daily Mail. Anledningen är rädslan att vaccinet ska visa sig vara farligt för barnet.

Det slår nu forskarna bort i en ny studie från Disease Control and Prevention, den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Studien omfattar cirka 90 000 gravida kvinnor, de flesta i den tredje trimestern. Ingen av kvinnorna fick några hälsoproblem kopplade till vaccinering.

Säkert att vacciner gravida kvinnor

Av den stora gruppen kvinnor detaljövervakade CDC fler än 800 gravida. För 712 av dem gick förlossningen bra – i 115 fall rapporterades missfall. Siffran är identisk med snittet, enligt den brittiska hälsomyndigheten NHS.

Det kan dessutom, enligt Daily Mail, rentav vara en fördel för barnet att mamman vaccinerar sig, eftersom barnets skydd mot covid-19 kan bli starkare.

Datan som den amerikanska myndigheten fått fram gäller för vaccinen Moderna och Pfizer. För Astra Zeneca finns ännu inga studier som belägger samma sak.

– Det finns ingenting som säger att Astra Zeneca är osäkert för en gravid kvinna. Men utan data kan vi inte göra det uttalandet ännu, säger Adam Finn, professor vid Joint Committee on Vaccination and Immunisation, som ger råd till brittiska hälsomyndigheter kring bland annat immunitet och vaccinering.


Se också:

Syskonen deltar i en studie för att godkänna vaccin till barn