Koldioxidutsläppen kommer minska med inställt och minskat resande. Och att viss produktion tillfälligt läggs ner kan ge utslag på globala utsläpp, förklarar Åsa Persson.
– Men fokus och resurser riktas också om och viktiga FN-möten inför klimatförhandlingar ställs in.
SEI-forskningschefen tror ändå att coronaepidemin kan leda till en ökad medvetenhet om klimatet.
– Förhoppningsvis blir det här ett incitament att ännu mer använda sig av resfria möten och utveckla bra former för det. Coronautbrottet kan kanske även få oss att reflektera över vilken typ av resor som är mest prioriterade, om och när spridningsrisken avtar. Det är svårare att se hur det kan påverka vår konsumtion av varor och andra typer av tjänster än resor, säger hon.
”Det fungerar och har fördelar att slippa resa till ett möte”
Anna-Karin Nyström som är chef för Naturvårdsverkets klimatmålsenhet är inne på samma linje:
– Man testar i och med coronautbrottet nya resmål och andra sätt att mötas som förhoppningsvis överträffar tidigare vanor och blir bestående. Till exempel har vi sett att möten som tidigare alltid skedde fysiskt nu i stället genomförs genom digital teknik som video eller Skype. Jag tror absolut att många kan ha fått upp ögonen för att det faktiskt fungerar och att det finns fördelar med att slippa resa till ett möte och kanske även att hitta resmål på närmare håll, säger hon.
Antalet globala flygavgångar minskade för första gången kraftigt i februari och nedgången väntas vara ännu större i mars, nu när flera stater stänger gränserna för resenärer från andra länder. Och koldioxidutsläppen över Kina minskade med 25 procent när flera fabriker stängde ner för att minska coronaspridningen.

”Coronaepidemin visar att konsumtionen inte är statisk”
Miljövetaren Jonna Elofsson Bjesse som är kommunikationsansvarig på föreningen Medveten Konsumtion betonar dock att det i stor utsträckning är vi i västvärlden som bär ansvar för de normalt höga koldioxidutsläppen i Sydostasien i och med att det är vi som beställer varorna som produceras där.
– Men coronaepidemin visar att konsumtionen inte är statisk, att man faktiskt kan förändra utsläppen och våra köpbeteenden och att det kan ge tydliga och snabba effekter, säger hon.
Jonna Elofsson Bjesse hoppas att det här ska få oss att fundera mer över vad hon kallar ”onödig konsumtion”.
– Miljönyttan är enorm om vi konsumerar mindre, men bättre. Det handlar om att köpa kvalitet i stället för kvantitet, att laga och återanvända, välja begagnat och att se till att ha plagg minst dubbelt så många gånger som dagens nivå som ligger på bara sju gånger per inköpt plagg.