På söndagen uppgav WHO att coronapandemin gått in i en ny fas med anledning av omikronvarianten. De räknar med att minst 60 procent av Europas befolkning kommer ha smittats av varianten till och med mars månad – vilket kan innebära slutet för pandemin.
– Det är troligt att regionen rör sig mot ett slags pandemislutspel, säger WHO:s Europachef Hans Kluge till AFP.
Svenska experter, som Expressen talat med, menar att det finns fog för Kluges uttalande.
– Med spanska sjukan var det så att efter tre år så hade viruset funnit en snäll form som kom tillbaka år efter år i varierande utsträckning beroende på olika faktorer – men aldrig igen som en stor pandemi och aldrig igen så att det drabbade så många människor, förklarar tidigare statsepidemiolog Annika Linde.
Virologen: ”Har tagit kliv mot säsongsvirus”
Världen kommer dock aldrig bli av med coronaviruset, menar hon, utan det kommer bli en slags säsongsinfluensa. För tillfället menar hon att tillräckligt många vaccinerat sig, i kombination med att väldigt många har en immunitet från genomgången infektion att våren kan bli pandemifri.
– Mot slutet av februari, början av mars så kan vi leva relativt normalt igen, säger Linde.
– Det blir nedförsbacke och sen kommer den tillbaka i höst, men troligen inte med samma kraft, fortsätter hon.
Men har överraskats av viruset förut
Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande i pandemifonden är mer försiktigt optimistisk till Hans Kluges uttalande.
– Den här pandemin har överraskat oss förut, i den bästa av världar har han rätt – jag tror nog också att vi har det värsta bakom oss efter omikronvågen. Det kan vara så att Europa har pandemin bakom sig också i sommar, säger han.
– Vi har aldrig varit med om en pandemi med ett coronavirus förr, det går inte att förutsäga vad som kommer runt hörnet, säg en ny variant som vaccinen inte biter alls på, det går inte att utesluta.
Det som enligt honom talar för att pandemin är över är det faktum att så många människor i Europa fått en immunitet, efter genomgången infektion eller vaccination. I kombination med att omikronvarianten också tycks vara mildare.
– Viruset verkar ha tagit ett kliv mot att bli ett säsongvirus, det är ett steg ut ur pandemin, säger Niklas Arnberg.