Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experter: Corona-siffrorna kan vara missvisande – flera felkällor i statistiken

Därför kommer olika uppgifter från Tyskland och Storbritannien – forskaren förklarar.
Skärmdump från Johns Hopkins-universitetet i Baltimore i USA.
Skärmdump från sajten Statista.
Ambulanspersonal med skyddsutrustning.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
En byggnad i Italien saneras. Landet har drabbats hårt av coronaviruset.
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Varje dag dör allt fler människor till följd av coronaviruset och dödligheten varierar från land till land.

Intresset för sjukdomens statistik och siffror är enormt – en amerikansk covid-19-karta har mer än en miljard klick och interaktioner varje dag.

Men siffrorna kan vara missvisande eftersom länder rapporterar på olika sätt och har olika inställning till provtagning, säger experter.

Siffrorna skjuter i höjden i den internationella covid-19-statistiken. Människor över hela världen följer med intresse – och fruktan – sjukdomens spridning. De studerar diagram, kurvor och tabeller på en lång rad sajter.

Till exempel hos Johns Hopkins-universitetet i Baltimore i USA som rapporterar ett engagemang på över en miljard aktiviteter varje dag på sin databas och digitala interaktiva världskarta. 

Italien har högsta dödstalet

Statistiken visar allt högre siffror varje dag vad gäller insjuknade, döda och dödlighet i procent av antalet sjuka. Italien toppar listan med ett dödstal på cirka 11 procent.

Spanien, Nederländerna, Iran, Frankrike och Storbritannien har mellan 6 och 8 procent, medan Sverige hamnar på runt 3 procent och Tyskland har ett dödstal på 0,8 procent, enligt sajten Statista.

Men siffrorna är inte alltid jämförbara. Länder har olika kriterier för att rapportera, spåra och testa sjukdomsfall. Experter säger att statistiken därför kan vara missvisande – och få farliga konsekvenser.

Inte möjligt att jämföra

– Faran ligger i att lita på siffrorna och anta att de ger oss uppgift om exakt antal personer som har smittats. Tyvärr finns det inget metersystem som gör det möjligt att jämföra situationen i olika länder, säger Michael Tildesley, professor i matematisk epidemiologi vid Warwick-universitetet i Storbritannien, till CNN. 

Tildesley, expert på att utarbeta matematiska modeller för hur sjukdomar sprids, och andra forskare påpekar att till exempel Storbritannien har hög dödlighetsprocent, cirka 20 000 sjuka och 1 200 döda, medan motsvarande siffror för Tyskland är cirka 60 000 och 500, vilket ger en låg dödlighet.

Förklaringen är, enligt experter, bland annat att i Storbritannien tas bara prover på dem som är tillräckligt sjuka för att behöva sjukhusvård. I Tyskland däremot testas alla som har influensaliknande symptom eller har varit i kontakt med någon som bekräftats smittad eller har besökt ett högriskområde.

”Uppgifterna mycket förvirrande”

Coronaviruset verkar vara mycket mera dödligt i vissa länder än i andra. Men det beror på hur många människor som testas, de smittades ålder och faktorer som sjukvårdens standard. 

– Uppgifterna om dödstal är mycket förvirrande. Siffrorna kan se olika ut även om det verkliga läget är likadant, säger professor Steven Lawrence, expert på infektionssjukdomar vid Washington-universitetet i St. Louis i USA, till det amerikanska radionätverket NPR.  

Han anser att den till synes stora skillnaden mellan Tyskland och Italien är missvisande och kommer att minska när forskarna får tillgång till mera data.

Olika vårdstandard

Antalet döda i olika länder kan ge en antydan om hur allvarlig situationen är. Men också i detta fall är det svårt att göra internationella jämförelser. Länder är olika vad gäller hälsovård och medicinska resurser, underliggande hälsotillstånd och även befolkningens åldersstruktur.

– Antalet döda kan vara högre i ett land än i ett annat om vården inte har samma standard och resurser. Så det betyder inte nödvändigtvis att sjukdomen sprids på ett annat sätt eller att kontrollerna är mindre effektiva, säger Michael Tildesley till CNN.

Patologen John Lee förklarar i den brittiska tidskriften Spectator att det krävs tre siffror för att räkna ut dödstal: Antal sjuka; antal döda i sjukdomen; relevant tidsperiod. 

”Antalet sjuka underskattat”

”Man kunde tro att det skulle vara enkelt att räkna ut dödstal … Problemet är att i covid-19-krisen är var och en av dessa siffror oklar”, skriver han.

Enligt professor Lee är antalet sjuka i covid-19 kraftigt underskattat eftersom provtagning nästan bara sker på personer med allvarliga symptom som förts till sjukhus. I de flesta men inte alla länder. Personer med lindriga symptom testas inte, så därför är många fler smittade än vad de officiella siffrorna anger. 

Det kan röra sig om upp till 20 gånger så många och den verkliga dödligheten i sjukdomen, alltså antalet döda i procent av antalet sjuka, sjunker därför betydligt, skriver han.

”Antalet döda överskattat”

John Lee skriver vidare att antalet döda i sjukdomen är kraftigt överskattat. Fler dör med covid-19 än på grund av covid-19, alltså människor som har så svåra andra sjukdomar att det inte går att fastställa den egentliga dödsorsaken, enligt Lee. Han påpekar att denna distinktion inte finns med i den internationella statistiken och jämförelsesiffrorna i exempelvis Johns Hopkins-universitets databas.

”Det finns ingen internationell standard för att fastställa eller registrera dödsorsaker. Normalt registreras aldrig någon specifik infektionsorsak för dödsfall efter andningssvårigheter. Men för närvarande kan vi vänta oss att alla positiva covid-19-test i samband med dödsfall registreras. Detta är inte hårklyverier”, skriver han.

Corona-statistik på nätet


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Statsepidemiologen om läget för sjukvården i covid-19-krisen.