Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Sverige når toppen av coronafall om två veckor

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke tror att Sverige kommer att nå toppen kring antalet döda om två-tre veckor.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Stockholmare ute och promenerar under lördagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

De officiella dödstalen i covid-19 från Folkhälsomyndigheten har tidigare haft en stor eftersläpning, visar TT:s genomgång.

Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke tror att Sverige kommer att nå toppen kring antalet döda om två-tre veckor.

– Det är jag ganska säker på. Men att det kommer att bli några tusen människor som dör, det tror jag är ganska klart.

Varje dag presenterar Folkhälsomyndigheten de senast rapporterade dödsfallen i coronapandemin på en daglig presskonferens, tillsammans med en bild av coronaläget i Sverige.

De har betonat att antalet kan vara högre, eftersom det sker en eftersläpning i inrapporteringen.

Uppdaterade siffror från Folkhälsomyndigheten, visar i efterhand att dödstalet vissa dagar har varit högre än de tidigare uppgifterna, visar TT:s genomgång.

Den 25 mars redovisades 42 dödsfall totalt, men efter en revidering i efterhand var siffran 97 redan då. Den 26 mars rapporterades 66 döda, men efter en revidering var siffran 124. Enligt statepidemiolog Anders Tegnell beror det bland annat på Region Stockholms kontroll av dödsfall.

– Man hade en del dödsfall i Stockholm som man hittade relativt sent. Men nu är Stockholm jättesnabba på att hitta dödsfall och vi kontrollerar hela tiden och skickar ut frågor till landstingen. Så vi har under de senaste dagarna en mycket mindre eftersläpning än vad vi hade innan.

På lördagen rapporterades 373 dödsfall i Sverige. TT skrev på lördagsmorgonen att den verkliga siffran skulle kunna vara cirka 750 döda, om eftersläpningen blir lika stor som till exempel den 26 mars.

Senare kom nyhetsbyrån med en rättelse om att spekulationen om dubblade dödstal saknar grund: ”På lördagen rapporterades att 373 hittills har dött. Hur den siffran kommer att se ut när den revideras i takt med att bekräftade döda räknas är oklart.”.

– Med all respekt för att det är svårt att sia om framtiden, men tittar man på antalet avlidna fall per dag så har vi legat väldigt konstant de sista 5-6 dagarna, så det talar starkt emot att vi plötsligt skulle få en sådan våldsam ökning, säger Anders Tegnell.

Giesecke: Toppen nås om två-tre veckor

Johan Giesecke.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och nu rådgivare åt Världshälsoorganisationen WHO, säger till Expressen att det alltid sker en fördröjning kring antalet inrapporterade fall, och lyfter fram vårdpersonalens stora arbete.

– Jag tror att rapporteringen kommer bli bättre. Men det är viktigt för oss alla som håller på med statistik att tänka på att någonstans i början sitter det en sköterska eller läkare och ska fylla i en blankett och har döende människor i rummet bredvid.

Han tror att Sverige kommer att ha nått toppen kring antalet döda senare i april.

– Det kommer att dö en hel del människor i den här sjukdomen. Om två-tre veckor har vi nått toppen, det är jag ganska säker på. Men att det kommer att bli några tusen människor som dör, det tror jag är ganska klart. Det kan man se på kurvor och jämföra med andra länder.

Johan Giesecke tycker inte att dödssiffror säger något om ländernas olika strategier i nuläget.

– Nej, om ett år, då kanske vi vet. Då kan vi börja jämföra länder med varandra. Men nu är det för tidigt.

https://datawrapper.dwcdn.net/Fr2mY/2/

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Läkaren: Så sprider sig viruset

”Något många inte tänker på”