Den nya virusmutationen, som fått namnet my, upptäcktes i Colombia i januari i år och har av Världshälsoorganisationen klassats som särskilt intressant eftersom den innehåller mutationer som riskerar att bidra till resistens mot de vaccin som redan finns att tillgå.
Men enligt Ali Mirazimi, virusforskare på Karolinska institutet, är det mycket som tyder på att vaccinerna också kommer att skydda mot svår sjukdom av den nya coronavarianten.
– Men exakt hur vaccinet kommer att bita på my vet man inte ännu eftersom det är en ny variant som precis har börjat utredas. Däremot har den vissa mutationer som man också har sett i betavarianten – mutationer som påverkade vaccinets effekt. Men vaccinet ska fortfarande skydda mot svår sjukdom och död, förklarar Mirazimi.
15 fall av my i Sverige
På torsdagens presskonferens meddelande Folkhälsomyndigheten att det finns 15 fall av my-mutationen i Sverige. Fallen har upptäckts sedan början av sommaren fram tills nu.
Mutationen har i dag sitt starkaste fäste i Colombia men förekommer i ett 40-tal länder runtom i världen. Bekräftade fall har bland annat rapporterats i Hongkong, i andra sydamerikanska länder och i Europa. I England har ett trettiotal fall rapporterats och under torsdagen bekräftades fem fall i Norge.

Enligt Ali Mirazimi är det för tidigt att säga något om hur snabbt varianten kommer att sprida sig, men han tror inte att den är särskilt smittsam. Det finns i nuläget heller ingen kunskap om sjukdomssymtomen, orsakade av den nya coronamutationen, skulle vara besvärligare än symtomen bland andra varianter.
– Tittar man globalt är det under 0,1 procent av de fall som hittats av den nya varianten, så det är fortfarande ganska få som har smittats. Den har än så längre inte konkurrerat ut deltavarianten och beter sig my på samma sätt som betavarianten är den förmodligen inte så smittsam, säger han.