Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Nu kan R-talet chockhöjas

Den nya varianten sprids i Storbritannien.
Matematikprofessorn Tom Britton.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: SVT
Foto: Polisen Norrmalm
Foto: Sven Lindwall

Matematikprofessorn Tom Britton vill se skarpa åtgärder för att hindra den nya virusstammen från att komma till Sverige.

Annars riskerar smittan att nå nya höjder.

– Det är en kamp mot klockan, säger han.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner. 

På söndagskvällen meddelade inrikesminister Mikael Damberg att det nu förbereds ett inreseförbud från Storbritannien. Detta efter att en ny virusstam upptäckts i landet, som tros vara 70 procent mer smittsam än tidigare varianter.

Regeringen ska ta ett formellt beslut om reseförbudet på måndag. Men ännu kvarstår oklarheter.

– Vi för en diskussion med Folkhälsomyndigheten just nu om hur svenskar som återvänder ska tänka och vilka insatser som krävs för detta, sa Mikael Damberg till SVT Nyheter.

Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Britton: Sätt in åtgärder 

Matematikprofessorn Tom Britton menar att det är viktigt att tillsätta skarpa åtgärder för att hindra att virusstammen tar över spridningen i Sverige.

– Det är en kamp mot klockan. Ju mer vi hinner vaccinera innan det nya virusstammen hinner bli dominerande i Sverige, desto färre kommer att hinna bli sjuka och dö, säger han och fortsätter:

– Alla åtgärder som kan fördröja att det här nya viruset kommer in i Sverige är önskvärda. Då är reserestriktioner och karantän de två vanligaste.

Den tidigare statsepidemiologen, Annika Linde, håller med. Hon lyfter provtagning och karantän som lämpliga åtgärder för hemresande från Storbritannien.

– Vi har en situation som är bedrövlig nog som den är, så om vi kan vidta åtgärder i tid så tycker jag att det vore bra, sa hon till Expressen i söndags.

Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Så kan R-talet påverkas

Brittiska forskare menar att mutationen är 70 procent mer smittsam än tidigare varianter. Analyserna som gjorts hittills är dock preliminära, skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt.

”Det är därför för tidigt att säkert säga om den nu identifierade virusvarianten är mer smittsam, och i sådana fall hur mycket”, skriver myndigheten.

Om beräkningen stämmer och virusstammen börjar spridas i Sverige kan det dock innebära stora konsekvenser för kurvan, enligt Tom Britton.

– En god gissning är att R-talet nu ligger runt ett eftersom det är någorlunda stabilt. Det är hög nivå men verkar inte längre öka. Men skulle den här nya virusstammen komma in kommer R-talet över tid att gå från ett till 1,7, vilket innebär en väldigt stor smittspridning, säger han.


Se också:

Spridningen stor även innan symtom.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.