Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Då kommer smittans andra våg

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Fredrik Elgh, professor och överläkare vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.

De allra flesta av oss kommer att smittas av coronaviruset.

Och det kommer en andra våg efter sommaren.

– Det kan säkert ta fart i höst igen. Det kan säkert handla om att vi kommer att ha det i ett år eller mer med plötsliga större eller mindre utbrott av det hela, säger Fredrik Elgh, professor och överläkare vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.

Fredrik Elgh säger att den allra mest besvärliga perioden med coronaviruset definitivt kommer att vara fram till sommaren – men att det antagligen kommer det att lugna ner sig lite då.

– Här kan man tänka sig att vi har den här besvärliga situationen fram till sommaren. Sedan lugnar det ner sig för vi har inte lika många sociala kontakter under sommaren och det är mycket folk som reser ut på landet och har semester. Det hela kommer att lugna ner sig och sedan kommer det tillbaka som en andra våg. Det har skett många gånger när det gäller influensa-pandemier, säger Fredrik Elgh.


Fredrik Elgh, professor och överläkare vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet

”Kommer att bli många tusen dödsfall här också”

Han hänvisar till att tidigare studier av pandemiska situationer som svininfluensan, hongkong-influensan och asiaten visat att den första vågen håller på i tre månader. 

Så har det varit med de tidigare som svininfluensan, hongkong-influensan, asiaten med mera.

– Det är om man inte gör något. Men nu gör vi ju en massa saker och det gör vi för att vi inte ska få så många fall per tidsenhet. Och om vi lyckas med det så kommer vi inte att få så stora toppar, vi kommer inte att få så kraftfull påverkan på samhället och framför allt sjukvården som annars skulle ske. Men det är också till ett pris och det är att det kommer att hålla på längre. Jag hoppas verkligen att vi kommer att lyckas med att platta till den här kurvan så det inte blir sån enorm belastning, säger Elgh.

Risken är enligt Elgh annars att vården belastas så hårt att den inte klarar av att ta emot de patienter som har drabbats av coronaviruset.

– Det kommer att bli många tusen dödsfall här också på sikt och det är ju verkligen förfärligt. Nu gäller det att vi ska minska antalet fall per tidsenhet så sjukvården har möjlighet att rädda fler än den kan göra om den blir överbelastad, säger Fredrik Elgh.

”Det kommer att hålla på länge”

Elgh har synpunkter på beskedet att inte tillåta arrangemang i Sverige med fler än 500 personer. 

– 500 personer är väldigt mycket i sammanhanget. Jag skulle helst se att vi begränsade det mycket mer för att lyckas begränsa spridningen av smittan, säger Fredrik Elgh.

Han tycker inte att det är effektivt att som Norge och Danmark stänga gränserna.

– Det har jag lärt mig genom åren när jag har studerat de här sakerna att den saken har ingen som helst bevisad effekt, säger Elgh.

Han betonar allvaret i situationen med coronaviruset.

– Det kommer att hålla på länge och vara väldigt jobbigt för oss både som individer och som samhälle, säger Fredrik Elgh.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

LÄS MER: 

Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER:

5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

Så känner svenskar inför corona: Inte orolig men obehagligt

Så känner svenskar inför corona: Inte orolig men obehagligt