Eva-Lotts pappa dog på hårt drabbade boendet

Taha Alexandersson: ”Vårdhygieniska rutiner är A och O”.
Personal har rört sig mellan smittade och osmittade på äldreboendet Berga, enligt skyddsombudet. Men vd:n tillbakavisar uppgiften.
Lennart Nyström blev 89 år.
Foto: Privat

Lennart Nyström, 89, dog i covid-19 på äldreboendet där en fjärdedel uppges ha dött i sjukdomen.

– Det som smärtar mig är att han inte fick någon hjälp. Att han fick kvävas, säger hans dotter Eva-Lott Eriksson.

27 av 96 boende på Berga har nu dött av coronaviruset, enligt skyddsombudet – som slår larm om att personal har rört sig mellan smittade och osmittade.

– Jag är ganska säker på att man har följt de hygienrutiner som vi har, säger vd:n Sakarias Mårdh.

Lennart Nyström, 89, bodde på Berga fram till sin död den 20 mars i år. Lennart var dement, men inte värre än att han själv kunde slå in telefonnumret till dottern Eva-Lott Eriksson. 

– Han hade bättre och sämre dagar. Han kom ofta inte ihåg saker han hade gjort i närtid. Däremot kom han ihåg det som hänt längre tillbaka. Han sa ofta att han kände sig som 50, säger hon.

Han hade också lungsjukdomen kol och artros i en höft men i övrigt var han relativt pigg, och Eva-Lott tror att han hade kunnat leva i några år till. 

– Han såg fram emot att bli 90 år. Men så blev det inte nu.

Lennart Nyström, 89, dog den 20 mars.
Foto: Privat

Bad om hjälp

Den 18 mars fick Eva-Lott Eriksson ett samtal från Lennart. Han hade blivit dålig och hade svårt att andas.

– Då ringer han och ber mig på sina bara knän att hjälpa honom, säger hon.

Men på grund av risken för smittspridning kunde hon inte besöka sin pappa. I stället ringde hon till boendet och vädjade om att han skulle föras till sjukhus.

– De sa: ”Du kan vara helt lugn. Blir han sämre åker vi till Danderyd med honom”. Men de gjorde aldrig det.

Eva-Lott Eriksson tycker inte att hennes pappa Lennart Nyström fick hjälp att dö på ett värdigt sätt.
Foto: Privat

På förmiddagen den 20 mars ringde personal på Berga till Eva-Lott och sade att Lennart var döende. Nu fick hon verksamhetschefens tillstånd att gå in till honom. Hon fick också beskedet att pappan hade smittats av corona.

– Då var pappa otroligt dålig. Han var så torr och hade så ont i hela kroppen och fick knappt luft, det bubblade i hela bröstet. Jag sa till honom: ”Det är Eva. Hör du mig?”. Då nickade han lite med huvudet. Så han visste att jag var där i alla fall.

Kvart över fem på eftermiddagen dog Lennart.

– Han fick så lite syre till slut så organen lade väl av. 

Eva-Lott upplever att Berga svek sitt löfte att hjälpa hennes pappa.

– De lovade ju mig att hjälpa honom att få dö på ett värdigt sätt. Han borde ha fått komma till ett sjukhus där de kunde ha sövt ner honom, säger hon. Det som smärtar mig är att han inte fick någon hjälp. Att han fick kvävas, helt enkelt. 

Anställd: Inte förvånad

Sofia Karin har arbetat på Berga och har själv bekräftats smittad av coronaviruset. Hon tror att hon smittades på jobbet.

– Jag var livrädd, faktiskt. Men man får bita ihop när man ska hjälpa andra, säger hon om sin arbetssituation på det coronadrabbade äldreboendet.

Om att mer än en var fjärde boende nu uppges ha avlidit säger hon:

– Jag är inte förvånad alls, om jag ska vara ärlig. Med tanke på hur dåligt det var med skyddsutrustning när jag arbetade där.

Sofia Karin smittades av coronaviruset efter att ha arbetat på äldreboendet Berga.
Foto: Privat

För två veckor sedan tappade hon smak- och luktsinnet. Sedan fick hon problem att andas och kontrollerades av ambulanspersonal som dock bedömde att hon kunde vara kvar hemma. Sedan i fredags har hon varit symptomfri, men på tisdagen fick hon plötsligt migränanfall.  

– Jag kunde inte prata eller någonting. Då kom ambulansen och hämtade mig.

Jobbade utan skyddsutrustning – blev själv smittad: ”Jag var livrädd”.

Skyddsombudets larm: Var fjärde har dött

Förra veckan skickade skyddsombudet på Berga vård- och omsorgsboende i Solna in en begäran om förläggande eller förbud till Arbetsmiljöverket. Enligt skrivelsen har 27 av 96 äldre på Berga avlidit.

– De var covid-positiva, säger skyddsombudet Kebedom Youhanes.

Han slår larm om att ”personal hindersfritt rör sig mellan avdelningar med såväl smittade som osmittade, i samma arbetskläder och med samma munskydd, med risk för ytterligare smittspridning”.

Vd: Man har följt hygienrutinerna

Sakarias Mårdh, vd för bolaget A&O Temabo AB som driver boendet, säger att uppgifterna inte stämmer.

– Vi har varit väldigt noga med att inte röra oss mellan smittade och osmittade avdelningar. Det skulle vara att sprida smitta i huset på ett olämpligt sätt.

Vad har ni för rutiner för att garantera att inte det ska kunna hända?

– Man byter skyddsmaterial om man har jobbat med någon som har smitta. Under samma arbetspass ska man normalt sett inte gå mellan olika avdelningar på det sättet, utan man ska vara på en avdelning under sitt arbetspass.

Hur säker är du på att det inte har skett ändå, i strid med era rutiner?

– Jag är ganska säker på att man har följt hygienrutinerna som vi har.

Sakarias Mårdh.
Foto: A&O Temabo / A&O Temabo

Enligt skrivelsen till Arbetsmiljöverket upplevs det som oklart vilka av de boende som är smittade och vilka som inte är det.

– Vid misstänkt eller konstaterad smitta ska det vara tydligt i verksamheten, säger vd:n Sakarias Mårdh.

Det låter på den här formuleringen som att det i praktiken inte har varit tydligt?

– Vår upplevelse är inte att det har varit otydligt.

Sakarias Mårdh håller inte med om att det skulle råda brist på skyddsutrustning. Under en period har det varit brist på skyddshandskar i storlek small, uppger han, men det har hela tiden funnits handskar i andra storlekar.

Kommenterar inte dödssiffran

Han tillbakavisar också uppgiften att engångsartiklar ska ha återanvänts. 

– Om vi ser på mängden material som går åt varje dag så stämmer det ganska väl med hur rutinen för användning och kassering av skyddsmaterial av engångskaraktär ska skötas.

Enligt skrivelsen till Arbetsmiljöverket finns också en upplevelse av brist på information om hur skyddsutrustningen ska användas.

Sakarias Mårdh uppger att det finns skriftlig information. Efter samtal med Kommunal har man också tagit fram information i form av filmer och bilder som finns tillgänglig för personalen på intranätet, säger han.

Vd:n vill inte kommentera hur många som har dött av covid-19 på Berga.

– Jag kan bekräfta att vi har haft dödsfall i covid-19. Men jag kan inte gå in på antal, säger han.

Sakarias Mårdh kommenterar inte Lennart Nyströms fall med hänvisning till patientsekretess.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Ska inte utsätta sig för risken att smittas.