Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU sluter avtal med Astra Zeneca om vaccin

Läkemedelsjätten kan komma att leverera 300 miljoner vaccindoser till EU-länderna

EU har slutit ett avtal med Astra Zeneca om vaccin mot covid-19. 

Det uppger EU-kommissionen i ett pressmeddelande. 

I dag har EU-kommissionen slutit en första överenskommelse med läkemedelsjätten Astra Zeneca om ett potentiellt coronavaccin.

Om vaccinet visar sig vara säkert och effektivt ska Astra Zeneca enligt avtalet leverera 300 miljoner vaccindoser till EU-länderna, med en option om ytterligare 100 miljoner doser.

Donerar vaccindoser till vissa länder

”EU-kommissionens intensiva förhandlingar fortsätter att uppnå resultat. Dagens överenskommelse är den första hörnstenen i genomförandet av EU-kommissionens vaccinstrategi. Denna strategi kommer göra det möjligt för oss att tillhandahålla framtida vacciner till européer, såväl som våra partners på andra håll i världen”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en kommentar i pressmeddelandet.

EU-kommissionen kommer att fortsätta diskutera liknande avtal med andra läkemedelsföretag.

De meddelar också att de kommer att donera vaccindoser till låg- och medelinkomstländer, och fördela till andra europeiska länder.