Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU klubbar vaccinbevis – vill ha intyg på global nivå

Så många svenskar har fått vaccin
Stella Kyriakides, EU:s kommissionär för hälso- och livsmedelssäkerhet.
Foto: OLIVIER HOSLET / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JUSTIN TALLIS / AFP TT NYHETSBYRÅN

EU–länderna har enats om ett unionsgemensamt vaccinationsbevis.

Beviset ska främst användas av medicinska skäl och kommer att vara både digitalt och i pappersform.

– Jag ser fram emot att skala upp det här på en global nivå, säger Stella Kyriakides, EU:s kommissionär för hälso- och livsmedelssäkerhet.

21 januari samlades representanter för EU–länderna på en digital konferens där bland annat frågan om ett gemensamt vaccinationsbevis avhandlades. På torsdagen meddelade EU–kommissionen att länderna enats om riktlinjer för ett gemensamt vaccinationsbevis. Intyget kommer bara att användas av medicinska skäl.

Beviset blir en uppdatering av tidigare vaccinationsbevis och kommer att finnas både digitalt och i pappersform. Till skillnad från tidigare vaccinationsdokument kommer den innehålla information som gör att det går att bevisa att personen är vaccinerad.

Vill få med hela världen

EU–kommissionen skriver i beslutet att användandet av vaccinbeviset är högst frivilligt för EU–länderna, men man uppmanas att införa det.

– Vi behöver en gemensam strategi för vaccinationsintyg, säger Stella Kyriakides, EU:s kommissionär för hälso- och livsmedelssäkerhet.

– Jag ser fram emot att tillsammans med WHO skala upp det här verktyget på en global nivå. Ett gemensamt vaccinintyg kommer vara ett viktigt verktyg för alla medborgare under den här pandemin, så även framöver, fortsätter hon.

Enligt EU–kommissionen kommer intyget till en början bara att användas för covidvaccinering, men kan komma att användas för andra vaccin i framtiden.