Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tyskland och Frankrike stänger: ”En andra våg”

Ursula von der Leyen hoppas på upp till 50 miljoner vaccindoser i månaden.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: OLIVIER HOSLET/ POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tegnell.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRI SZWARC / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nio nya coronadödsfall har rapporterats det senaste dygnet i Sverige.

Samtidigt har 2 128 nya personer bekräftats smittade – vilket är den högsta siffran i Sverige sedan pandemin startade. 

Tyskland kommer nu att delvis genomföra en nödstängning av landet för att bekämpa coronaviruset – och så även Frankrike.

Spridningen av coronaviruset

Beskedet från Folkhälsomyndigheten har varit tydligt: Sverige befinner sig inte i en våg två av corona.

Samtidigt har det införts lokala restriktioner i flera regioner, och statistik från länsstyrelsen visar att smittan ökar i 17 av 21 regioner.

Under onsdagen kom de nya dygnssiffrorna för Sverige. Ytterligare nio personer har avlidit i corona, och 2 128 personer har bekräftats smittade.

Det är den högsta siffran av antalet smittade på ett dygn i Sverige, sedan pandemin startade, enligt Folkhälsomyndighetens statistikavdelning. Detta går så klart också att härleda till att fler personer testats nu än i våras, men klart är också att smittspridningen har ökat under hösten.

Den tidigare högsta noteringen var från 23 oktober. Då rörde det sig om 1870 nya smittade under ett dygn. 

Tyskland stänger ner barer och restauranger

Samma sak gäller för andra länder i Europa. 

Under onsdagen meddelade Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, att landet kommer genomföra en nödstängning för att bekämpa viruset. 

Beskedet kom efter att förbundskanslern suttit i krissamtal med regionala ledare och de kommit överens om att det krävs nationella åtgärder för att sjukbäddarna inte ska ta slut, rapporterar Reuters. 

På måndag kommer Tyskland stänga barer och restauranger, enligt Bild. Angela Merkel ska ha informerat förbundens statsministrar och väntas bekräfta åtgärden på torsdagsmorgonen. Däremot kommer skolor förbli öppna. 

Nedstängningar av andra verksamheter, som gym och teatrar, förhandlas fortfarande, enligt Reuters. 

Macron: ”En andra våg”

Även Frankrike inför en ny nedstängning av delar av samhället från och med fredag. Skolor kommer dock att hålla öppet.

Landets president Emmanuel Macron kallar smittökningen ”en andra våg” som ”utan tvivel blir svårare och mer mördande än den första”.

– Vi har övermannats av en andra våg. Inget är mer värdefullt än människans liv, säger Macron i ett tv-sänt tal, rapporterar AP.

Samtidigt som smittan sprider sig jobbar flera företag med vaccin. EU har tidigare slutit ett avtal med svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca om att köpa in vaccin. 

Nu meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att vaccin kommer kunna distribueras till EU-länderna på allvar först i april nästa år. Det rapporterar norska NRK. 

EU: Vaccin först i april 2021

Von der Leyen varnar även för att det finns mycket förberedelse kvar att göra för att säkerställa att ett framtida vaccin distribueras på rätt sätt i EU, enligt The Guardian.

– Vi kommer inte att kompromissa med säkerheten, säger hon enligt tidningen.

På grund av den snabba smittspridningen i Europa har Ursula von der Leyen föreslagit att EU inför snabba masstester, enligt Ekot.

Enligt förslaget ska EU köpa godkända tester som sedan ska användas i hela Europa. Hon vill även att alla länder ska presentera en strategi för masstestningen, enligt radion.

Så sa experterna om corona i början

Så sa Tegnell, Giesecke, Wallensten och andra experter i början av coronapandemin: ”Blir inte mer än enstaka fall”.