Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-chefen: ”Finns saker vi hade velat göra bättre”

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef SKR: ”Mindre än vad som krävs”.
Foto: Claudio Centonze / European Commission
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

EU missbedömde hur många doser som skulle komma unionen till del, enligt Christian Danielsson, chef för EU-kommissionen i Sverige.

– Det finns saker som vi hade velat göra bättre, säger han i Ekots lördagsintervju.

Prognoserna i slutet av förra året var för optimistiska, konstaterar Christian Danielsson.

– En sak jag tror att vi missbedömde var hur svårt det är att producera vaccin. Den missbedömningen gjorde också läkemedelsindustrin, säger han i Ekots lördagsintervju.

Följderna är kända – vaccinet kom inte som utlovat. Förseningar och strul har skapat stor frustration hos svenskar som bara väntar på ett stick i armen.

Endast en tredjedel av de förväntade doserna har levererats till regionerna, meddelade Sveriges kommuner och regioner i veckan. 

Målet: 70 procent vaccinerade till oktober

Men om man lyfter blicken har det trots allt gått snabbt, framhåller Christian Danielsson. Det som normalt tar 5-10 år tog under coronapandemin bara några månader.

Nu är målet att 70 procent av alla vuxna européer ska ha fått vaccin till oktober.

– De som kan det här bättre än jag gör bedömningen att den målsättningen är realistisk, säger Christian Danielsson.

Storbritannien valde att nödgodkänna Astra Zenecas vaccin och Israel lyckades få till ett tidigt avtal med Pfizer/Biontech.

Båda fick därför ett försprång i vaccinjakten. I Israel har nu ungefär hälften av befolkningen vaccinerats med minst en dos.

EU valde en annan väg.

Christian Danielsson: ”Vill inte ifrågasätta”

För att kunna möta den vaccinskepsis som finns var det viktigt att ett godkännande kom först efter grundlig process. Och unionen har inte, som Israel, velat dela med sig av patientdata till läkemedelsföretagen.

– Jag vill inte ifrågasätta om det brittiska nödgodkännandet var bra eller dåligt, men från Europas sida var det viktigt att ha både hängslen och livrem när det gäller godkännandet, säger Christian Danielsson.

Det här vet vi om ryska vaccinet Sputnik V

Hånat och kritiserat • Sålt till 29 länder • Skyddseffekt på över 90 procent.