Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Endast bordsservering – det här betyder reglerna

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Endast bordsservering tillåts på restauranger, barer och kaféer – för att förhindra smittspridning av coronaviruset. Vad betyder det för dig som gäst?
Håll avstånd - klistermärken på golvet på McDonald's i Moraberg, Södertälje.Foto: McDonald's

Endast bordsservering tillåts på restauranger, barer och kaféer – för att förhindra smittspridning av coronaviruset.

Vad betyder det för dig som gäst? Hur ska det fungera på snabbmatställen som McDonald's och Max?

Här är svar på dina frågor om krogarnas coronaregler.

Med stöd av smittskyddsförordningen har Folkhälsomyndigheten bestämt att alla Sveriges restauranger, barer och kaféer måste ta till speciella åtgärder för att minska risken för spridning av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Vad innebär krogarnas coronaregler?

De nya reglerna innebär att ingen trängsel får förekomma i restauranglokalen, att alla gäster ska sitta vid bord när de äter, dricker och fikar och att endast bordsservering är tillåten.

Det viktiga är att besökare kan hålla avstånd till varandra.

Bordsservering – vad betyder det?

Bordsservering innebär att personal måste bära ut mat och dryck till gästerna vid borden. Om det är möjligt att utan trängsel och köer låta gästerna beställa och hämta sin mat vid en disk är det OK. Maten måste dock ätas vid ett bord.

Hur ska restaurangerna genomföra detta?

Det är upp till varje enskild restaurang, restaurangkedja och kafé att se till bestämmelserna följs. De ska i första hand se över hur de i sin egen verksamhet kan förhindra smittspridning.

Kan jag ta en öl vid en bardisk?

Du kan beställa din öl vid bardisken, men barhäng kan du glömma. Drycken du beställer måste drickas när du sitter ned vid ett bord.

Vad gäller vid buffé och hotellfrukost?

Det är tillåtet för restauranger att servera mat i till exempel lunchbuffé och hotellfrukost – men även här gäller: ingen trängsel och inga köer.

Hur ska coronareglerna funka på McDonald's?

Snabbmatskedjan McDonald's har de senaste åren infört bordsservering på fler och fler av sina 210 restauranger i Sverige, och i dag har cirka 120 restauranger som erbjuder bordsservering.

På restaurangerna utan bordsservering gäller att inga köer och ingen trängsel får uppstå vid kassorna

– För närvarande upplever vi precis som hela restaurangbranschen i Sverige inte någon stor trängsel på våra restauranger, säger McDonald's presschef Henrik Nerell.

McDonald's tagit fram informationsmaterial på temat ”Kom ihåg att hålla avstånd” i form av golv- och bordsdekaler som distribuerats till restaurangerna.

Hur tänker hamburgerkedjan Max?

Hamburgerkedjan Max med 153 restauranger har för att anpassa sig till coronareglerna från 25 mars plockat bort ett antal sittplatser i restaurangerna – med avsikt att glesa ut mellan gästerna.

Den som har beställt sin mat måste vänta sittande vid ett bord. Om antalet gäster ökar kommer personal att se till att inga köer eller trängsel uppstår vid kassa eller toalett.

Vad gäller när jag fikar på ett kafé?

Samma regler från Folkhälsomyndigheten gäller om du går ut på kafé och tar en fika. Du måste sita vid ett bord, hålla avstånd till andra gäster och ingen trängsel får uppstår vid kassorna.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

Tv: Socialminister Lena Hallengren om de nya reglerna

Riktlinjer för att begränsa smittspridningen för restauranger och barer.