Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Enda gröna platsen nu – i hela Norden

Foto: Tora Woivalin
Foto: Zejo / Wikipedia

Europeiska smittskyddsmyndigheten uppmärksammar den positiva coronautvecklingen på Åland och grönmarkerar ögruppen – som enda plats i Norden. 

Smittskyddsansvarig Tora Woivalin tror att en fungerande smittspårning är nyckeln.

– Det har vi jobbat hårt med här på Åland, säger hon.

Nordens enda gröna coronafläck ligger i havet mellan Sverige och Finland. I alla fall enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten.

De har grönmarkerat Åland, när resten av Nordens länder lyser i orange eller klarrött. 

När resten av Norden ser med viss oro på den stundande höstsäsongen känner ansvarig för smittskyddet på Åland, Tora Woivalin, tillförsikt. 

– Vi har haft fina siffror i ett par veckor nu, skolorna har öppnat som normalt, smittspridningen ligger fortsatt på låg nivå och vaccinationsgraden är genomgående hög, säger hon.

Antalet testade och antalet positiva coronafall på Åland
Foto: Ålands hälso- och sjukvård

I både Norge och Sverige är det de unga som driver smittan, och båda länderna kämpar med ökade smittotal. På Åland är vaccinationsgraden god, även bland dem unga.

Men det är inte den främsta orsaken till att ögruppen, det minsta självstyrande området i Norden, har haft så fin utveckling de senaste veckorna tror Tora Woivalin. 

– Ett av målen har varit ett effektivt smittspårningsarbete, spåra upp alla fall och begränsa vidare kontakter. Det har vi jobbat hårt med här på Åland och eftersom det här är en liten ort med en liten befolkning så har det varit möjligt att genomföra. I stora städer som Helsingfors har man ju inte hunnit med, säger Tora Woivalin och tillägger att Åland i smittskyddsarbetet följer de principer som Finlands regering slagit fast.  

Funnits smittotoppar

Men coronaläget har inte alltid varit lika bra som det är nu. Det har funnits toppar i antalet smittade, den senaste var i juli – bara någon månad efter att restriktionerna kring besöksantal vid inomhusevenemang lyftes. Tora Woivalin tror dock inte att ökningen i juli hade orsakats av de lättnaderna.

– Jag tror att det var det ökade resandet, med fler inresande som ökat inflödet. De flesta fallen var direkt kopplade till just inresa och sedan en del smitta kopplat till krogmiljö, säger hon.

Restriktionerna för restauranger och barer lyftes på Åland i början av september. I slutet av augusti plockades rekommendationen att bära munskydd i kollektivtrafiken och på allmän plats bort.