Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En smittad av muterade viruset – utan att ha rest

Hör statsepidemiolog Anders Tegnell om de muterade virusvarianterna som upptäckts i Sverige
Stadsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten för dialog med regeringen om att stänga skolorna i vår.

Dessutom har ytterligare fall av den brittiska mutationen har bekräftats i Sverige – ett fall har ingen koppling till resande.

– Det finns fall som inte kan spåras till Storbritannien, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

Sverige och Europa ligger på lite av en platå efter julledigheterna, vilket troligtvis beror på att rapportering och testning har släpat efter på grund av just ledighet. Statsepidemiolog Anders Tegnell spår dock en uppgång i närtid.

– När vi kommer tillbaka till våra arbetsplatser så är risken för en ny uppgång påtaglig, säger Tegnell på tisdagens presskonferens.

Han meddelade också att ytterligare fall av den brittiska, förmodat mer smittsamma, virusmutationen bekräftats i Sverige. Varav ett inte går att spåra till inresande från Storbritannien.

– En har ingen resekoppling, så det finns fall som inte kan spåras till Storbritannien även om de är väldigt få, säger Tegnell.

– Det är hög sannolikhet att vi kommer hitta fler fall i och med den här utökade övervakning av resenärer från Storbritannien och Sydafrika.

Totalt 13 personer har bekräftats smittade av den brittiska mutationen, en person är konstaterat smittad med den Sydafrikanska varianten. På tisdagen konstaterades också 258 nya registrerade dödsfall i Sverige.

Den brittiska mutationen är inte bekräftat mer smittsam, sa stadsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ingen samhällsspridning

Tegnell anser att Sverige har god koll på de resenärer som kommer från framför allt Storbritannien. Av de personer som testas vid gränsen och som är coronapositiva bär 40 procent på det muterade viruset, enligt Tegnell.

– Det är väldigt vanligt att man har den. Men vi anser att vi har bra koll på de som är rest hit.

Tegnell menar att vi inte har en samhällsspridning i Sverige, trots att ett av fallen inte kan härledas till resande.

– Vi vet inte hur många led det gått. Men när vi pratar om samhällsspridning då pratar vi om att den ska ha tagit över, så ser det inte ut än, säger Tegnell.

Distansundervisning på skolorna

I går krävde Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö att högstadieskolor i regionen skulle stänga i stället för att börja vårterminen på plats. Stadsepidemiolog Anders Tegnell säger att det förs diskussioner om hur skolorna kan stänga under våren.

– Vi har en pågående dialog med skolverket och regeringskansliet för att utreda hur något sådant skulle kunna utföras utan att det skulle få allt för stora skadeverkningar på eleverna, säger Anders Tegnell.

– Det är också en stor skillnad på grund- och gymnasieskolornas möjlighet att bedriva undervisning på distans.

Stadsepidemiolog Anders Tegnell säger att det inte kommer att bli aktuellt med snabbtester i grundskolan för att tidigt upptäcka smitta. Han menar att åtgärder av likande slag som tagits i andra länder inte varit ”odelat positiva”.

– Dels är testerna inte helt säkra, de visar i bland fel, sen måste man ha en tydlig strategi med vad man ska göra med resultatet av testerna.

– Jag tror att det är svårt att påverka smittspridingen i skolan med den typen av åtgärder, säger Tegnell.

Beskedet: Högstadieskolor kan komma att stängas

Anders Tegnell: ”Vi har en dialog med Skolverket och Regeringskansliet”

MSB om förtroendet för myndigheten

MSB tror att förtroendet kommer påverkas efter Dan Eliassons solsemester