Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En miljon har tillfrisknat från coronaviruset

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Foto: Andy Dean / Colourbox

Över en miljon människor har nu återhämtat sig efter att ha smittats av coronaviruset enligt Worldometers.

USA, Spanien och Tyskland är de länder där flest har återhämtat sig med över 100 000 tillfrisknade personer per land.

Samtidigt kommer nya signaler från Kina att landet anser sig börja få spridningen av smittan under kontroll – och en ny studie visar att 11 000 förtida dödsfall i Europa undveks tack vare nedstängning.

Över tre miljoner människor har smittats av coronaviruset och över 220 000 har dött, men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att över fyra gånger så många tillfrisknar i nuläget jämfört med hur många som dör i viruset. 

Under natten passerade den globala siffran över tillfrisknade alltså en miljon personer. I Sverige har över tusen personer tillfrisknat.

Ny signal för att Kina anser sig börja få smittspridning under kontroll

Kina meddelar att det kejserliga palatset Den förbjudna staden i Peking kommer att öppnas för besökare igen, en signal att landet anser sig börja få coronavirusets spridning under kontroll rapporterar AFP. Landet rapporterade återigen inga nya coronarelaterade dödsfall det senaste dygnet.

Den förbjudna staden har varit stängt sedan den 25 januari men öppnas igen den 1 maj. Det kommer dock att ske vissa förändringar. 

Max 5 000 personer per dag kommer att tillåtas besöka palatset, jämfört med 80 000 föra pandemins utbrott. Alla besökare måste dessutom bära mask.

Italiensk region tillåter barer och restauranger att öppna igen

Regionen Kalabrien i södra Italien kommer från och med torsdag att lätta på restriktionerna. Barer, bagerier, restauranger och pizzerior som har uteplatser kommer att tillåtas ha öppet igen. Det gäller även marknader.

– Kalabriens invånare har tagit ansvar och respekterat reglerna de senaste veckorna, säger guvernören Jole Santelli.

Ny studie: 11 000 förtida dödsfall undveks tack vare nedstängning 

Nedstängningen av länder till följd av coronapandemin har lett till en rejäl minskning av luftföroreningar vilket i sin tur har inneburit att fler än 11 000 förtida dödsfall undvikits under april i Europa enligt en ny studie.

– Du kan jämföra det med att alla i Europa slutade röka under en månad, säger huvudförfattaren Lauri Myllyvirta vid Helsingforsbaserade centret för forskning för energi och ren luft enligt TT.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över


”Sverige har infört en väldigt stark folkhälsolinje”