En i Astra Zenecas vaccinprogram död

Positiva forskningsresultat kan lyfta börsen.
Svenskbrittiska Astra Zeneca är en av flera aktörer som jobbar på att få fram ett vaccin för coronaviruset.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdare testar folk för corona i slummen i Rio de Janeiro.
Foto: SILVIA IZQUIERDO / AP TT NYHETSBYRÅN

En deltagare i Astra Zenecas testprogram för ett coronavaccin har avlidit, enligt Reuters.

Den avlidne är en 28-årig brasiliansk kvinna, enligt lokala medier. Hon ska inte ha fått vaccinet.

”Vi kan inte kommentera enskilda fall i en pågående studie av Oxford-vaccinet eftersom vi strikt följer medicinsk sekretess och kliniska prövningsregler, men vi kan bekräfta att alla nödvändiga granskningsprocesser har följts”, säger presschefen Christina Malmberg Hägerstrand, i en kommentar.

Följ det senaste om coronaviruset

Läkemedelsjätten Astra Zeneca jobbar tillsammans med universitetet i Oxford med att ta fram ett vaccin mot coronaviruset. Nu har en deltagare i fas 3-testerna som genomförs i Brasilien avlidit.

Det är en 28-årig kvinna från Brasilien som avlidit, uppger landets myndigheter för tidningen O Globo. Det är oklart vad som ligger bakom dödsfallet, men källor uppger för Bloomberg att kvinnan inte tillhörde den del av deltagarna som fått vaccinet.

Astra Zeneca kan inte kommentera vad som ligger bakom dödsfallet, men uppger att studien kan fortsätta.

”Alla viktiga medicinska händelser utvärderas noggrant av prövningsutredare, en oberoende säkerhetskommitté och tillsynsmyndigheterna. Dessa bedömningar har inte lett till några farhågor om fortsättningen av den pågående studien”, skriver företagets presschef Christina Malmberg Hägerstrand.

Pausade vaccinstudie i USA

I september pausades Astra Zenecas vaccinstudie i USA, efter beslut från amerikanska myndigheter. Programmen har dock fortsatt i andra länder, som Storbritannien och Brasilien. 

Bolagets aktie föll med omkring 2,5 procent efter nyheten, men återhämtade sig sedan något och låg på omkring -1 procent på onsdagskvällen.

Vaccinstudier pågår på flera håll i världen. Även Pfizer testar ett möjligt vaccin, och har i ett öppet brev gått ut och sagt att det kan vara klart tredje veckan i november.

Hör professorn i infektionsmedicin, om fördelarna med vaccin.