Eid al-fitr 2020 – efter ramadan brukar det bli fest

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
2020 rekommenderas ett annorlunda firande av eid – hemma tillsammans med familjen och de allra närmaste.
Foto: Shutterstock

Den muslimska motsvarigheten till det kristna julfirandet är eid al-fitr – som infaller när fastemånaden ramadan är över.

I normala tider innebär det – precis som jul – ett firande med familjen och hela släkten: god mat och presenter och godis till barnen.

Men hur ska eid firas i coronatider?

De två stora högtiderna inom islam är eid al-adha (en offerhögtid som 2020 infaller 30 juli – 3 augusti) och nu aktuella eid al-fitr, som markerar slutet på fastemånaden och i år infaller 24 maj. Miljoner muslimer över hela världen firar eid al-fitr.

Vad är eid al-fitr?

Eid al-fitr är en högtid och en festperiod som firas när ramadan och fastan är slut. Den kallas ofta enbart för eid.

Ordet eid är arabiska och betyder ”fest” eller ”återkommande lycka”, fitr betyder ”brytande av fastan”. 

Då firas eid al-fitr 2020

Högtiden eid al-fitr 2020 börjar på kvällen lördag 23 maj och avslutas på kvällen söndag 24 maj.

Firandet med familj och släkt och vänner kan pågå i två eller tre dagar, traditionen skiljer sig åt mellan muslimer i olika länder. 

I Oman pågår eid al-fitr i fyra nationella helgdagar och i Qatar är det sex dagars nationell helg.

Så firas eid i coronatider

Precis som för andra sammankomster under coronapandemin gäller för firandet av eid att maximalt 50 personer får samlas. Det betyder att till exempel det årliga eid-firandet på Rinkebystråket i Stockholm är inställt. Förra året samlades tusentals människor till en fest med mat, musik, underhållning och gratisaktiviteter för hela familjen.

2020 rekommenderas ett annorlunda firande av eid – hemma tillsammans med familjen och de allra närmaste. Många moskéer håller stängt. För den som känner sig det minsta förkyld gäller regeln att stanna hemma. Den som tillhör en riskgrupp eller är över 70 år ska begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt.

Vad betyder eid mubarak?

”Eid mubarak” är en vanlig hälsningsfras under eid al-fitr. Det betyder ”ha en välsignad eid”. Man kan också säga ”eid said” som betyder ungefär ”glad eid”.

Det här är ramadan 2020

Ramadan är den heliga fastemånaden. Gravida och ammande kvinnor, sjuka, äldre och barn behöver inte fasta. För många muslimer är ramadan en tid för eftertanke, ökad självinsikt och reflektion över de egna förhållningssätten.  

Ramadan infaller den nionde månaden i den muslimska kalendern, vilket blir olika datum varje år enligt västerländsk tideräkning. Ramadan 2020 inleddes fredag 24 april och avslutas söndag 24 maj.

Så festar man under eid

Det är inte bara fastan som bryts vid eid al-fitr, utan även alla dåliga vanor. Man förväntas be om förlåtelse, men också ge förlåtelse åt andra. 

Festdagen inleds normalt med bönemöten i moskén. Efter den speciella eidbönen påminns deltagaren om skyldigheten att hjälpa de behövande med allmosor.

Efter bönen är det fest, tillsammans med släkt och familj. Man umgås, äter god mat, choklad och andra sötsaker, som vid det kristna julfirandet.

En lång rad olika maträtter dukas traditionellt upp, men firandet och traditionerna varierar mellan olika länder och regioner. Framför allt barn och unga får också presenter.