Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter testbluffen – polis söker 35 000 personer

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Hammad Al-Saaid, 33, pekas ut som misstänkt huvudman i en gigantisk bluffhärva med PCR-tester.
Foto: Skärmdump / TV4
Mejlet som skickats ut till de som kan ha drabbats av bluffen.
Covidtester.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Läkaren Hammad Al-Saaid, 33, har pekats ut som misstänkt huvudman i en gigantisk bluffhärva med PCR-tester som aldrig skickades till analys.

Polisen har nu skickat ut mejl till 35 000 personer som kan ha råkat ut för bluffen.

Vårdbolaget Doktorgruppen utlovade snabba PRC-tester och reseintyg till de personer som ville ut och resa under pandemin. Fram till mars förra året fanns bolaget med på Folkhälsomyndighetens lista över privata aktörer som erbjuder coronatester.

Men polisen misstänker att de negativa testresultaten var falska och att proverna aldrig skickades på analys.

Polisen har nu skickat ut mejl till omkring 35 000 personer vars e-postadresser dykt upp i utredningen – samtliga testade sig hos Doktorgruppen mellan 4 januari och 14 juni 2021.

”Du är inte misstänkt för brott utan vi utreder Doktorgruppen och deras arbete i detta ärende”, skriver står det i mejlet som skickas ut.

Kan ha rest smittade

I mejlet frågar polisen om huruvida personen fick covidsymtom två dagar efter testet.

”Skälet till att polisen arbetar med detta är att det finns indikationer på att personer fått falska negativa provsvar från Doktorgruppen och att personer som trott att de tagit ett test och varit friska i stället kan ha varit sjuka och rest utomlands under perioden då smittorisken var som störst”, skriver polisen i mejlet till de som testat sig.

Polisen vill ha svar på mejlet senast 3 februari.

De brott som Doktorgruppen misstänks för är spridande av smitta – grovt brott, grovt bedrägeri, osant intygande – grovt brott och framkallande av fara för annan.

Drev flera vårdcentraler

Den misstänkta huvudmannen i utredningen är Hammad Al-Saaid som tidigare drivit Riddaren som haft vårdcentraler i Kista, Märsta och Tyresö.

Förra våren rev region Stockholm upp avtalet med bolaget med omedelbar verkan efter att det i stickprovskontroller avslöjats brister i faktureringen. Det framkom även att det fanns allvarliga brister i hanteringen av läkemedel.

2017 medverkade han i TV4 där han berättade för Malou von Sivers om satsningen på en vårdrobot kallad ”Doktor Pepper” – som skulle ta blodprovet på de patienterna som besökte hans vårdcentraler.