Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter skenande smittan – vill ha ”personlig lockdown”

Region Uppsalas beslut meddelades under en presskonferens på torsdagen.
Mikael Köhler, Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsdirektör
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
151 personer vårdades på sjukhus för covid-19 i region Uppsala.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Nöjd, smittskyddsläkare.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdsdirektör Mikael Köhler beskriver läget som akut.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

En skenande smittspridning har lett till att regionen, länsstyrelsen och kommunerna i Uppsala nu uppmanar till ”personlig lockdown”. 

– Det är ett akut läge nu, säger Mikael Köhler, sjukvårdsdirektör i Uppsala. 

Region Uppsala, Länsstyrelsen i Uppsala län och alla kommuner i länet går i en kampanj ut och uppmanar invånarna till en ”personlig lockdown”.

”Träffa inga andra än dem du bor med”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är den smittspridningen som drabbat regionen, och den belastning på vården som den medfört. Under gårdagen vårdades 151 personer med covid-19 på sjukhus, varav 30 inom intensivvården, det högsta antalet hittills under pandemin, enligt regionen.

– Vården är väldigt pressad. Vi ser att smittan sprids i alla möjliga sociala sammanhang och det här viruset verkar spridas snabbare. Då vill vi nå ut med budskapet att man ska räkna med att alla man träffar har sjukdomen, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala. 

Nu finns det en stor verktygslåda med möjliga åtgärder på plats. Varför räcker inte den? 

– Vi tror att det kommer bli en vändning till sommaren, men vi är i ett väldigt utsatt läge nu. Så att trycka in budskapet om att hålla distansen blir jätteviktigt. För vi ser att den sociala reflexen och lusten att umgås är för stor. 

Smittskyddsläkare Johan Nöjd är inne på samma linje, när han kommenterar beslutet i pressmeddelandet.

– Det är inte samma sak som de formella nedstängningar som man haft i andra länder. Det handlar mer om ett förhållningssätt. Vi har valt uttrycket för att vi tycker att det beskriver hur man bör bete sig i det här läget. Det handlar om att stänga ner så mycket som möjligt av ens vanliga sociala liv. 

Uppsala har utöver stor spridning av den brittiska virusvarianten, haft problem med smittutbrott av den sydafrikanska och brasilianska mutationen

”Extrem situation”

Utöver kommunerna, regionen och länsstyrelsen så ingår även flera företag och föreningar i kampanjen. 

– Vi vet att många är trötta på att hålla sig hemma och hålla distansen, men nu är vi i en extrem situation. Belastningen på vården och medarbetarna är hög. Det är endast om alla invånare jobbar gemensamt som vi kan trycka tillbaka smittan. Det finns inget att välja på, vi behöver alla göra ännu lite mer. 

Kampanjen innehåller även det tydliga budskapet om att ”utgå från att alla du möter är smittade”.

Se också:

Efter slängda vaccin och bristfällig information.