Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter dödshoten – flera på FHM får polisskydd

Anders Tegnell har tidigare berättat om dödshot som riktats mot honom.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättar att flera på FHM får polisskydd efter dödshot.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemilogen Anders Tegnell har tidigare berättat att han har en dialog med polisen om dödshot som riktats mot honom.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven ryter ifrån efter dödshoten mot medarbetare på Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hoten och hatet mot Folkhälsomyndigheten har eskalerat och flera i ledningen behöver nu polisskydd.

– Det har gått så långt att vi har dödshot som utreds av polisen, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

Statsminister Stefan Löfven reagerar med vrede.

”En gräns har passerats”, skriver han i en kommentar till TT.

”Du är ju färdig för 40 års fängelse eller livstid”, börjar ett mejl till statsepidemiolog Anders Tegnell. Brevskrivaren vill se honom straffad och avslutar med ”Helst arkebusering i direktsändning genom SVT.”

Det är bara ett i raden av hatmejl som skickats till Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten har översvämmats av mejl, telefonsamtal och inlägg på sociala medier sedan pandemin startade. Det mesta är frågor och synpunkter, men det kommer också hat, rena hot och personangrepp.

– Det började redan i våras och då, precis som nu, är mycket riktat mot våra talespersoner. Men det har eskalerat och vi känner av det här dagligen, säger Johan Carlson i en intervju med TT.

– Vi har medarbetare som har polisskydd. Och det blir inte bättre, utan det blir bara sämre.

FHM-chefen vill inte berätta vad polisskyddet består i, eftersom det rör enskilda personers säkerhet. Han vill heller inte berätta i detalj hur myndigheten agerar, mer än att de grövsta hoten alltid polisanmäls och att de har löpande kontakt med polisen.

Säkerheten i myndighetens lokaler har under året också skärpts med vakter.

Ingen av de mest utsatta personerna vill prata om hoten som riktas mot dem.

Löfven: ”Oförsonligt och hatiskt samtalsklimat”

Statsminister Stefan Löfven reagerar starkt efter uppgifterna om hoten.

”Att medarbetare hos Folkhälsomyndigheten dödshotas och behöver polisskydd fyller mig med vrede”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

När människor som utför sitt jobb för att värna liv och hälsa under pandemin utsätts för hot har en gräns passerats, fortsätter han.

Löfven lyfter uppgifterna om en professor som nyligen slutat med sin covidforskning efter trakasserier men också att det drabbar journalister.

”Vetenskapsjournalister talar om det hat de möter när de rapporterar om pandemin. Ett oförsonligt och hatiskt samtalsklimat slår mot enskilda människor och deras familjer men också mot akademisk frihet och den fria journalistiken”, skriver Stefan Löfven.

Hatfull ton

Mellan 24 januari 2020 och 24 januari i år landade runt 50 000 externa mejl i Anders Tegnells mejlkorg, enligt en uppskattning från FHM. Ett stickprov som enbart omfattar mejlen i december visar att cirka 80 stycken är av hatkaraktär, med krav på avgång, inkompetensförklaringar och personangrepp.

Det kan till exempel låta så här:

”Nu är du väl glad och lycklig Tegnell när det sätts smittorekord varje dag. Gratulerar!!! I en annan tid Tegnell då du..... Tyvärr inte en annan tid... Du är en katastrof för Sverige och du måste bort Tegnell. FÖRSVINN SÅ ATT FLERA KAN ÖVERLEVA.”

Anders Tegnell, Karin Tegmark Wisell och andra som ofta deltar på presskonferenser och i intervjuer är särskilt utsatta. Ibland riktas hoten även mot familjemedlemmar.

Men många fler medarbetare berörs.

– Vi har en känsla av att det orkestreras, det kommer lite i vågor. Det är inte enbart enstaka personer som skickar dumheter utan vi ser att det är likartat och skickas till många, säger Johan Carlson.

Ett problem när det gäller hat och hot är att de ofta är anonyma och därför svårare att utreda.

Trakasserier

Johan Carlson är särskilt bekymrad över att tonläget mellan forskare och överhuvudtaget i den offentliga debatten har hårdnat. När det inte längre handlar om att diskutera och argumentera i sakfrågan, utan mer liknar trakasserier.

– Det är ett nytt skede och det här handlar inte enbart om en diffus trollarmé, säger han.

Ett aggressivt tonläge göder de anonyma haten och hoten, tror han.

– Människor läser sånt, och så blir det nya attacker. Det är ett sluttande plan. Tonläget är sådant att det ger bränsle åt de här krafterna, säger Carlson.

Om den hårda tonen i den akademiska världen även leder till att forskare slutar för att de inte längre tycker att det är värt det, så är det ett problem för hela forskarvärlden, anser Carlson.

Ett färskt exempel är forskaren och barnläkaren Jonas F. Ludvigsson som översköljdes av så mycket hat och hot efter att han presenterat sina forskningsresultat, att han ansåg sig tvungen att sluta med covidforskningen helt och hållet.

– Det här kommer inte att sluta med covid. Det kommer att fortsätta med alla möjliga områden, om vi tillåter det, säger Carlson.

”Helt oacceptabelt”

Förutom statsministern reagerar flera politiska ledare på hoten.

Det hot och hat som Folkhälsomyndigheten har fått ta emot är helt oacceptabelt”, skriver Annie Lööf (C) i en kommentar till TT.

Också KD-ledaren Ebba Busch kallar situationen för oacceptabel.

Hat och mot politiker har ökat under lång tid och det är oroväckande att det nu även drabbar myndighetspersoner”, skriver hon i en kommentar.

TV: Johan Carlson om dödshoten

Johan Carlson om dödshoten mot statsepidemiologen Anders Tegnell i maj förra året.