Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionernas svar: Här kan gravida nekas kejsarsnitt

Statsepidemiolog, Anders Tegnell, om att gravida ska vara extra försiktiga för att bli smittade av covid-19. Uttalandet är från pressträffen den 29 april.
En barnmorska mäter storleken på magen.Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
En sjukhussäng. Genrebild.Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

Coronakrisen påverkar gravidas möjlighet till kejsarsnitt utan medicinsk grund.

I en undersökning av Ekot svarar två regioner att de nu infört restriktioner.

– Det är att välja cancer eller onödiga kejsarsnitt, säger Agneta Romin, vid kvinnosjukvården i Dalarna, till SR.

Coronakrisen har lett till ett märkbart tryck inom sjukvården. Flera resurser krävs till att behandla de sjuka – vilket gjort att sjukhusen tvingats omprioritera.

Ett av ingreppen som påverkats i pandemin är möjligheten till planerade kejsarsnitt. Till exempel kan det handla om kejsarsnitt för de som lider av förlossningsrädsla.

Sveriges Radio Ekot har nu frågat alla regionerna om de blivit mer restriktiva med att bevilja planerade kejsarsnitt i krisen. Och svaret var att bara Region Östergötland och Dalarna blivit mer restriktiva. 

– Vi har inte operationsutrymmet. Det är att välja cancer eller onödiga kejsarsnitt, och då väljer vi att operera cancer. Vi låter andra få det utrymmet, säger Agneta Romin, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Dalarna till SR.

Regionerna: Beror på läget

Enligt Ekot svarade flera andra regioner, däribland Region Gotland, Västernorrland och Värmland, att restriktioner kan komma längre fram beroende på hur läget inom vården ser ut.

Radiokanalen har haft kontakt med flera kvinnor i olika delar av landet som fått höra att coronapandemin kan påverka möjligheten att få ett planerat snitt, och kvinnor som fått nej med samma motivering.

Agneta Romin, i Dalarna, säger att det trots allt finns en förståelse för besluten som sjukvården tvingas ta.

– De allra flesta i befolkningen och de gravida kvinnorna förstår att vi inte gör det här för att vara elaka eller för att vi gillar att plåga kvinnor. Vi gör det för att vi ser att det är nödvändigt, säger hon till Ekot.

Ska få barn för första gången – får inte träffa sin familj.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.