Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter beskedet om fas fyra – nästan alla tider bokade

Magnus Thyberg: ”Öppnar bokningen för de som är födda 1966 eller tidigare”.
Krys vaccinsamordnare Maria Christoffersson.
Vaccineringen av fas 4 har kommit i gång i Stockholm under onsdagen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter larmen om att vaccintider stått obokade i Stockholm har regionen nu öppnat upp för fas 4. 

I princip samtliga tider bokades upp. 

– Det är hurra-stämning kan jag säga. Alla vill ju bara hjälpa till och få till det här, så alla är jätteglada, säger Maria Christoffersson, som är vaccinsamordnare åt Kry, ett av företagen som vaccinerar åt region Stockholm.

Under måndagen slog Kry larm om den vikande trend vad de såg vad det gäller bokade vaccinationstider. Maria Christoffersson berättade då att bara fem procent av deras kapacitet i Rinkeby var uppbokad under måndagsmorgonen. Motsvarande siffra för deras vaccinationscentral i Nacka var 20 procent. 

Hon oroade sig då över de riskerade att behöva slänga vaccin, eftersom planen varit att öppna för yngre att boka vaccin först i mitten på maj.

Men vid 12-tiden på onsdagen öppnade alltså Stockholm upp för det första åldersintervallet i fas 4. De som är mellan 55-59 år kan boka tid för vaccin. 

– Det är såklart väldigt glädjande att vi tidigare än planerat kan sätta i gång den fjärde och sista fasen i vaccinationen mot covid-19, sa Magnus Thyberg i ett pressmeddelande. 

Appen kraschade av trycket

Glädjen delas av Maria Christoffersson. 

– Det känns så kul. Jag fick faktiskt ett samtal här från en kollega som var så himla glad att man har släppt på, det var en man som hade fått vaccin nu som därför kan gå på sin dotters bröllop nu. Man blir nästan tårögd faktiskt. 

Appen ”Alltid öppet” kraschade av trycket under dagen. Regionen har räknat med ett hårt tryck när nya åldersgrupper nu får tillträde till vaccin, men uppmanar människor att testa på nytt senare om man inte kommer in direkt. 

Det går också att boka vaccinationstid via telefon genom nummer som finns på 1177.se. Telefonbokningen är nu också utvidgad så att det går att boka på tio olika språk. 

TV: Region Skåne om Astras vaccin: ”Vi har lyft frågan till FHM”

Vill ha besked om yngre kan få välja Astra Zenecas vaccin.