Coronapandemin har snart pågått i ett år och smittspridningen i många länder är högre än någonsin.
Samtidigt börjar hoppet gro tack vare vaccinet. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att alla vuxna svenskar som vill kan vara vaccinerade innan midsommar.
Något som gör att många av de nuvarande restriktionerna kan lyftas framåt sommaren, enligt flera experter.
– Till sommaren kan mycket vara mycket bättre. Dels för att vi kommer ha vaccinerat en stor del av befolkningen men också för att smittspridningen går ner i takt med att det blir varmare och luftfuktigheten förändras, säger Niklas Arnberg.
– Jag tror att vi kommer kunna göra en del resor då till exempel.
”I juni, juli kommer folk börja resa”
Även Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, tror att vi kan återgå till ett något sånär mer normalt liv under 2021. Att kunna resa utomlands är inget han utesluter.
– Det kan nog vara realistiskt tror jag. Det är jättesvårt med den typen av spåkula, men jag skulle nog tro att i juni, juli kommer folk börja resa, det tror jag.
Event som konserter och andra tillställningar med mycket folk är inte heller en omöjlig tanke.
– Ja det tror jag nog man kommer göra, i alla fall så länge det är utomhus. Sen kommer man nog vara väldigt försiktig med att skicka in folk i trånga utrymmen igen. Det tror jag man kommer hålla sig undan från så långt som möjligt. Allting handlar om hur smittkurvorna ser ut och hur det ser ut om ett par månader.
Professorn: Vaccinen måste ge effekt först
Enligt Matti Sällberg, professor i laboratoriemedicin vid Karolinska institutet behöver man dock först få tillräckligt många vaccinerade, och sedan måste vaccineringen ge den effekt man önskar.
– Att lyfta restriktioner är ju jättesvårt innan vi vet riktigt hur bra vaccinen är. Nu när de används storskaligt och utanför kliniska studier. Och det kanske vi vet framåt sommaren.
Matti Sällberg tror därför på gradvisa restriktionslättnader och att en tillvaro som på riktigt påminner om det normala först blir aktuellt något senare,
Trots att många av landets äldre redan har börjat få vaccin så bör de som längtar efter att få träffa och krama sina äldre släktingar dock ha tålamod.
– Vaccinerna är inte hundraprocentiga. De ger ju i bästa fall ett 90 till 95-procentigt skydd, men trots den höga effektiviteten tror jag att det är bra att vara försiktig och avvakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer för umgänge med riskgrupper som vaccinerats. I väntan på det tycker jag man ska fortsätta vara noga med att vara försiktig och hålla avstånd. Man ska självklart inte besöka några äldre som har blivit vaccinerade om man själv har symtom till exempel.
”Mentalt väldigt viktigt för oss”
Och även om restriktionerna lättar kommer pandemin inte vara över i första taget, menar Björn Olsen.
– Vi har haft den här pandemin i ett år och det finns nästan inga pandemier som varar i ett år bara. Utan de håller på och gnager. De ska ju smitta igenom ordentligt eller vaccineras igenom innan man får bukt med det.
Hur länge vaccinet är effektivt är i nuläget också oklart. Nya studier visar på åtta månaders immunitet. Det är därför troligt att man kommer få vaccinera sig flera gånger de närmaste åren.
– Man kommer få hålla på med det här ett tag. Men även om vaccinet inte förändrar allting totalt så tror jag ändå att det mentalt kommer vara väldigt viktigt för oss, säger Björn Olsen.