Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebolamedicinen får klartecken mot corona

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Remdesivir har tidigare använts mot ebola.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Aktien för läkemedelsbolaget Gilead Science, som står bakom remdesivir, gick upp efter beskedet.
Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor är ute och går med sina hunar på Times Square i New York.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska läkemedelsmyndigheten har akutgodkänt läkemedlet remdesivir, som använts mot ebola, att användas på covid-19-patienter. 

Läkemedlet är inget botemedel, men har visat sig hjälpa vissa patienter, skriver NBC

Remdevisir, GS-5734, har de senaste veckorna varit ordet på mångas läppar när det kommer till möjliga mediciner mot covid-19 orsakad av coronaviruset. Det antivirala läkemedlet har i vissa kliniska studier visat sig kunna ha en positiv verkan på covid-19-patienter. 

Världshälsoorganisationen WHO förde läkemedlet på tal redan i februari och sedan dess har en mängd studier utförts i ett stort antal länder, vilket har gett blandade resultat. I vissa studier har man inte sett någon förbättring med läkemedlet.

Men nu har amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA beviljat ett akutgodkännande för läkemedlet i landet för att kunna använda det på de allra sjukaste covid-19-patienterna. 

Ska inte ges till alla 

Beviljandet innebär att läkare kan ordinera remdesivir till covid-19-patienter – men det innebär inte att läkemedlet ska ges till alla. 

– Pågående kliniska studier kommer att bestämma vilka patienter som är bäst lämpade för remdesivir-behandling, skriver doktor William Schaffner, virusexpert på Vanderbilt University Medical Center, till NBC. 

Tidigare i veckan offentliggjordes resultaten från en större studie kring remdesivir, som visade att patienter som behandlats med läkemedlet i genomsnitt kunde skrivas ut inom 11 dagar, till skillnad från de som fick placebo som skrevs ut i genomsnitt efter 15 dagar. 

Trump hade möte med vd:n i Vita huset

Doktor Anthony Fauci, den amerikanska motsvarigheten till Anders Tegnell, sa då att resultaten visade en ”signifikant positiv effekt i att minska tiden till återhämtning”. 

Akutgodkännandet offentliggjordes efter att president Trump haft ett möte med vd:n för läkemedelsjätten bakom läkemedlet, Gilead Science, i Vita huset. 

När beskedet kom gick Gileads aktie upp något på marknaden, men stängde ändå på minus. 

I Sverige beviljade Läkemedelsverket en så kallad beredskapslicens om remdesivir redan i mitten av mars för att kunna använda det i tester på svenska sjukhus.

SE MER:

Så kämpar man för att få fram preparatet.