Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebolamedicin ser ut att funka mot corona – nu ska svenskar testas

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Professo Marylyn Addo är med och testar medicinen i Tyskland.
Foto: Ulrich Perrey / DPA
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Läkemedlet Remdesivir testas i Sverige som ett potentiellt botemedel mot covid-19.

Nu visar en amerikansk avslutad studie av medicinen, som från början tagits fram mot ebola, positiva resultat.

”Nästan alla” av 113 svårt sjuka covid-patienter i en studie i Chicago kunde skrivas ut från sjukhus efter en veckas behandling.

Tester av Remdesivir pågår på sjukhus runtom i Sverige, vilket Expressen tidigare rapporterat om.

Flera kliniska studier av medicinen pågår nu världen över i kampen mot corona, och i USA har tillverkaren Gilead redan sett positiva resultat.

I Chicago behandlades 125 coronaviruspatienter med det antivirala läkemedlet – varav 113 var svårt sjuka – och ”nästan alla” kunde skrivas ut från sjukhusen inom en vecka, rapporterar den medicinska tidskriften STAT.

– Den bästa nyheten är att en majoritet av våra patienter redan har blivit utskrivna, vilket är jättebra, säger Kathleen Mullane, infektionssjukdomsspecialist vid University of Chicago, enligt STAT.

– Vi har bara haft två patienter som har dött.

Dock är studien ännu mycket liten, och ingen kontrollgrupp med placebomedicin har ingått i studien.

Utvecklades för ebola

Remdesivir, vars aktiva substans har beteckningen GS-441524, utvecklades för att bota ebola under epidemin i Västafrika från 2013 till 2016. 

Sedan den 1 mars har Remdesivir ”beredskapsstatus” i Sverige, vilket innebär att det antivirala läkemedlet kan skrivas ut av läkare och mot recept lämnas ut på apotek. 

Tillverkaren, amerikanska Gilead, har ännu inte bestämt vad en kur ska kosta – och i avvaktan på prissättning är det tills vidare kostnadsfritt i Sverige. 

Professorn: Coronaläkemedel testas just nu i Sverige

Matti Sällberg om rönen kring remdesivir och hydroxiklorokin.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.